De toekomstige Rode Duivels: Ayanda Sishuba, opvolger van Openda?

Beloften |

De redactie van Pickx werpt elke week een blik op een jong voetbaltalent dat in de toekomst mogelijk een rol zal spelen bij de Rode Duivels. Vandaag is het de beurt aan Ayanda Sishuba.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er staat misschien een volledig Belgische wissel op stapel in de Franse competitie. RC Lens hoopt er de leegte op te vullen die is ontstaan door het vertrek van onze landgenoot Loïs Openda naar Leipzig. De naam van een mogelijke vervanger? Ayanda Sishuba. De 18-jarige uit Doornik tekende een paar maanden geleden zijn eerste profcontract bij de Noord-Franse club.

De aanvaller toonde zich – op zijn zachtst gezegd – in goede vorm tijdens zijn voorbereidingsperiode bij Les Artésiens, waar hij al werd opgenomen in de A-ploeg. Nadat hij vorig seizoen 9 doelpunten maakte in 25 wedstrijden voor het reserveteam, herhaalde hij deze prestatie tijdens het voorseizoen met meerdere doelpunten en assists.

Zoon van...

Sishuba’s naam zal herinneringen oproepen bij de meest fervente fans van onze competitie, en dan vooral bij supporters van het ter ziele gegane Excelsior Moeskroen. Hij werd geboren in Zuid-Afrika, als zoon van een voetballer. Die laatste kwam in 2002 naar Moeskroen. Hij maakte op het Belgische publiek vooral indruk met zijn dribbelkunsten.

Vader Sishuba speelde voor Antwerp, Heusden-Zolder en Sint-Truiden voor hij de cirkel rondmaakte bij Excelsior Moeskroen. Een korte blitzcarrière in België dus, met bijna 150 wedstrijden in de eerste klasse. Die korte carrière zal ongetwijfeld een goede bron van advies geweest zijn voor zijn zoon, die de rangen doorliep bij Moeskroen voordat hij op 13-jarige leeftijd werd opgepikt door Lens.

Snelheid en precisie

Bij Lens maakte de piepjonge Sishuba zo snel indruk dat hij al op 16-jarige leeftijd een vaste waarde was in het eerste elftal van de U19. Afgelopen mei tekende hij zijn eerste profcontract. Eric Sikora, trainer bij de club, is vol lof over de speler die België nu al vertegenwoordigt op jeugdniveau. “De ondertekening van Ayanda’s eerste contract is een belangrijke stap. Het is een teken dat de club vertrouwen heeft in zijn weg naar het hoogste niveau. Hij is een aanvallende middenvelder met interessante technische kwaliteiten. Zijn seizoen in N3 is veelbelovend in termen van statistieken, maar het is slechts een eerste stap en hij weet wat we van hem verwachten als hij zich verder ontwikkelt.”

Sishuba is met zijn 1m69 kort van gestalte, maar schakelt dankzij snelheid en techniek erg vlot tegenstanders uit. En natuurlijk heeft hij ook een gave voor het scoren van doelpunten. Zo goed zelfs, dat sommigen hem zien als de opvolger van Loïs Openda in de aanvalslinie van Lens… en misschien ook bij de Rode Duivels!

Ontdek ook deze toekomstige Rode Duivels:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top