Waarom Neymar Europa op zijn honger liet zitten

Ligue 1 | Neymar heeft zijn transfer naar Al Hilal afgerond. De 31-jarige Braziliaanse aanvaller tekende voor twee jaar. Na 10 jaar komt er zo dus een einde aan het tijdperk in Europa van één van de allergrootste Braziliaanse talenten ooit. Toch bleef iedereen in Europa een beetje op zijn honger zitten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Neymar was op jonge leeftijd al ‘the next big thing’ in Brazilië. Hij versierde al snel enorme sponsorcontracten en het was uiteindelijk FC Barcelona dat de ‘nieuwe Pelé’ (zo worden wel veel Braziliaanse godenkinderen genoemd) wist te strikken. In Camp Nou groeide Neymar al snel uit tot een sensatie.

Neymar maakte indruk bij FC Barcelona

Technisch outstanding, snelheid, scorend vermogen, dribbels… De Braziliaanse aanvaller had het allemaal. Maar de roem kwam veel te snel. In Brazilië werd hij gepromoot en Europa kende hem toén al. In zijn biopic op Netflix zei hij daar het volgende over: "Ik begon vroeg met voetballen, ik werd vroeg bekend, ik werd vroeg rijk. Alles ging van 0 naar 100 in een vingerknip. De druk was verstikkend…" In Barcelona was hij zeer goed, maar hij bleef er in de schaduw spelen van Lionel Messi. Ook Cristiano Ronaldo stond nog net een stapje hoger.

In 2017 speelde Neymar het hard en hij trok naar PSG. Daar moest hij dé ster worden. De man die PSG naar Europese successen zou loodsen. Hij werd met 222 miljoen euro de duurste voetballer op aarde. De druk werd nog wat groter. In Parijs speelde Neymar zeker goede wedstrijden, maar de blessures werden steeds talrijker. Er waren de verhalen dat hij telkens geblesseerd was wanneer het carnaval was in Rio, waar hij dan duchtig stond te feesten. Neymar werd nog meer een marketingproduct. Op het allerhoogste niveau, Champions League, kon hij PSG niet naar de Beker met de Grote Oren loodsen.

Het leven van een rockster bij PSG

PSG haalde Kylian Mbappé en hij werd de nieuwe Golden Boy. Er doken al snel geruchten op dat het tussen de twee niet klikte. Nadien kwam Lionel Messi, met wie hij het wél goed kon vinden. Het hele project werd uiteindelijk een mislukking. Neymar werd deze zomer na 6 jaar naar de uitgang geduwd. Het rendement was te laag geworden. In zes jaar PSG speelde hij nooit meer dan 22 van de 34 competitiewedstrijden (20-17-15-18-22-20). Zijn liederlijk leven stonden topprestaties steeds meer in de weg. De laatste jaren kregen we nog enkel flitsen van geniale klasse te zien. De PSG-fans waren het beu en in mei verzamelden ze nog voor zijn huis om zijn vertrek te eisen.

Op zijn 31ste, toen Messi en Ronaldo ver boven de rest uitstaken, verlaat hij Europa. Geen Gouden Bal achter zijn naam, geen Champions League met PSG en Brazilië kon hij geen wereldtitel bezorgen. Neymar verlaat Europa na 10 jaar bij FC Barcelona en PSG. Hij speelde 359 matchen, waarin hij 223 keer scoorde en 153 assists uitdeelde.

Nu kiest hij voor het geld van Al Hilal. Neymar zou volgens meerdere buitenlandse bronnen jaarlijks gegarandeerd 80 miljoen euro gaan verdienen. Hij verdient ook nog eens 80.000 euro per zege en 500.000 euro per social media-post waarin hij Saoedi-Arabië promoot. Hij krijgt ook een luxe-woning met personeel en een privé-vliegtuig ter beschikking. Het leven van een rockster. De Braziliaan gaat nu uitbollen in de competitie waar de 38-jarige Ronaldo dé ster is. Weer in die schaduw.

Het programma van speeldag 2 in de Ligue 1 op Eleven:

Vrijdag 18 augustus

Zaterdag 19 augustus

Zondag 20 augustus

NIEUW! Eleven on DAZN biedt dit seizoen '23-'24 het beste uit de Ligue 1 op de zenders van Eleven, beschikbaar met de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top