Deze talenten werden onder Jean Kindermans groot bij Anderlecht

Sport | RSC Anderlecht en Jean Kindermans gaan uit elkaar. Hij was sinds 2006 de grote baas op het jeugdcentrum in Neerpede. In die 17 jaar wist Kindermans tal van topspelers te laten doorstromen naar het eerste elftal. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Romelu Lukaku

Romelu Lukaku is de grootste naam die doorbrak sinds Kindermans de scepter zwaaide op Neerpede. ‘Big Rom’ werd door hem weggehaald bij Lierse in 2006 en hij maakte al snel furore bij de jeugdploegen. Lukaku maakte drie jaar later op zijn 16de zijn debuut in de Jupiler Pro League. Hij liet zich in de testmatchen omtrent de titel tegen Standard meteen opmerken door zijn snelheid en kracht. Lukaku groeide in de jaren nadien uit tot een van de beste spitsen in België. In 2010 werd hij kampioen met Anderlecht en zelfs al topschutter in eerste klasse. Op zijn 18de vertrok hij voor 15 miljoen euro naar Chelsea.

Youri Tielemans

Een aantal jaren later maakte Youri Tielemans als 16-jarige zijn opwachting in het elftal van Anderlecht. De middenvelder was een echte Brusselse ket, want hij speelde in zijn jeugdjaren enkel voor Anderlecht. Hij maakte op 28 juli 2013 zijn debuut. Een paar weken later werd hij de derde jongste speler en de jongste Belg die in een Champions League-wedstrijd speelde. In zijn eerste seizoen speelde hij meteen 35 wedstrijden en wist hij met Anderlecht een titel te winnen. Tielemans toonde zich als een technisch vaardige middenvelder met een fantastische trap in de benen. In 2014 en 2015 werd hij verkozen tot Profvoetballer van het Jaar. Na 185 wedstrijden voor RSCA trok hij in 2017 voor 25 miljoen euro naar AS Monaco. Dat was toen een recordtransfer in België.

Dennis Praet

Dennis Praet werkte het grootste deel van zijn jeugdopleiding af bij KRC Genk. Kindermans wist hem te overtuigen om naar Neerpede te komen en daar ontpopte hij zich al snel tot een basisspeler. Hij stond ook symbool voor de jeugdpolitiek van Anderlecht: op jonge leeftijd al zwaar investeren in talenten die nog alles moesten bewijzen. Op 18-jarige leeftijd verdiende Praet al 800.000 euro per jaar. Een investering die loonde. Praet won in 2015 de Gouden Schoen, pakte 4 titels met Anderlecht en werd na 182 duels voor 10 miljoen euro verkocht aan Sampdoria.

Alexis Saelemaekers

De afgelopen jaren kwamen er steeds meer spelers door via Neerpede. Hein Vanhaezebrouck en Vincent Kompany waren trainers die volop geloofden in de jonge talenten. Die eerste gaf Alexis Saelemaekers speelkansen. De rechterflankspeler was nooit echt een onbetwistbare titularis, maar het label ‘Made in Neerpede’ was ondertussen een zekerheid voor kwaliteit. Saelemaekers speelde amper 64 matchen voor de club, wat mede kwam door de noodzaak om spelers vanwege de slechte financiële situatie sneller te verkopen. AC Milan betaalde uiteindelijk 7 miljoen euro, maar via allerhande bonussen leverde hij in totaal al 10 miljoen euro op.

Jérémy Doku

Jérémy Doku is ongetwijfeld een van de grootste talenten van de afgelopen tien jaar die via Neerpede doorstroomde naar het eerste elftal. Marc Coucke kon hem met een goed contract op 16-jarige leeftijd uit de handen houden van Liverpool. Doku maakte al snel zijn opwachting in het eerste elftal. De enorm explosieve flankaanvaller maakte indruk met zijn snelheid en dribbels. Uiteraard was er op zijn piepjonge leeftijd nog werk aan de laatste fase van zijn actie, maar Anderlecht moest hem na 37 matchen al van de hand doen. Anderlecht had zware schulden en Stade Rennes betaalde maar liefst 26 miljoen euro, waarmee hij de duurste uitgaande transfer ooit werd. Anderlecht hoopt dat Doku deze mercato wordt verkocht aan Manchester City, dat grote interesse zou tonen. Ze bedongen immers een doorverkooppercentage van 15% van de meerwaarde.

Sinds Kindermans in 2006 aan het roer kwam te staan van Neerpede werden er ook nog tal van spelers zoals Leander Dendoncker, Sambi Lokonga, Sebastiaan Bornauw en anderen voor heel wat geld verkocht. Ook talenten als Roméo Lavia (die al vertrok voor hij het eerste elftal haalde), Mile Svilar, Orel Mangala en anderen werden voor miljoenen van de hand gedaan. De totale balans wordt zo op ruim 180 miljoen euro geschat. Daar kwamen de jaren nadien nog bonussen en opleidingsvergoedingen bij, zodat de totale som nog een stuk hoger ligt.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top