Waarom Anderlecht een versnelling hoger schakelt op de transfermarkt

Jupiler Pro League |

Alexis Flips, Luis Vázquez en Justin Lonwijk streken de voorbije weken op Neerpede neer. Mats Rits, Ludwig Augustinsson en Thomas Delaney zijn op komst. Het maakt dat Anderlecht met eerder ook al Dolberg, Patris en Dupé aan bijna 10 transfers zit deze zomer. Daar zijn enkele goede redenen voor. Pickx zet ze op een rijtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een eerste belangrijke factor in die bedrijvigheid van de voorbije weken is de wake-up call die Sporting Anderlecht kreeg bij het begin van de competitie. De voorbereiding was niet fameus, maar de oefencampagne werd afgesloten met een overtuigende zege in de galawedstrijd tegen Ajax. Een prestatie die een vertekend beeld gaf, want Ajax presenteerde zich daar allesbehalve gedreven. Tegen Union, Antwerp en STVV, de drie eerste speeldagen van dit nieuw seizoen in de JPL, werd paars-wit weer met de voetjes in de realiteit gezet: net als vorig seizoen blijven ze een ongeïnspireerde middenmoter die het vooral van karakter en inzet moet hebben.

Nieuw middenveld nodig

Voornamelijk het middenveld vormt een probleem. Zeker sinds daar Lior Refaelov moest vertrekken wegen te oud en Yari Verschaeren langdurig geblesseerd uitviel, ontbreekt het dat compartiment aan ideeën en initiatief. Majeed Ashimeru en Amadou Diawara krijgen veel vertrouwen van coach Brian Riemer en sportief directeur Jesper Fredberg, maar keer op keer bewijzen zij dat ze te weinig kwaliteit (aan de bal) hebben om de ploeg te dragen op die belangrijke positie centraal op het veld.

Het is dan ook op die posities dat Fredberg plots in actie geschoten is. De 23-jarige Fransman Alexis Flips van Stade Reims werd al enkele maanden het hof gemaakt door de Brusselaars, maar pas nu duwde Fredberg echt door voor die transfer. Flips tekende een contract voor vijf jaar en krijgt het rugnummer 8, iemand waar dus heel hard in wordt geloofd. Hij heet een polyvalente middenvelder te zijn die zowel centraal als op de flank of als hangende spits kan uitgespeeld worden. Een jongere versie van Refaelov dus.

Ook het dossier Mats Rits zit in een beslissende fase. Hij moet de vervanger worden van Diawara als aanspeelpunt en stofzuiger voor de verdediging. Een rol die hij de voorbije seizoenen met verve vervulde in loondienst bij Club Brugge, waarmee hij drie landstitels veroverde. Naast ervaring en leiderschap biedt Rits ook scorend vermogen, al evenzeer iets waar het in dit Anderlecht aan ontbreekt.

Volgens diverse media is de koophonger daarmee nog niet gestild, want met Thomas Delaney staat al een volgend target op de radar als versterking voor het middenveld. De Deense international en ex-speler van Borussia Dortmund is overbodig geworden bij Sevilla en mag weg. De onderhandelingen lopen. Een voordeel is alvast dat coach Brian Riemer hem nog goed kent van bij FC Kopenhagen. Als zijn transfer lukt, betekent dat dat Anderlecht binnen enkele weken met een compleet nieuw middenveld zal aantreden in vergelijking met de voorbereiding. Wellicht wilde Fredberg het einde van de mercato afwachten om dan enkele koopjes te kunnen doen, maar de povere prestaties tijdens deze competitiestart noopten tot snellere actie. Jongeren als Marco Kana en Kristian Arnstad worden wellicht nog verkocht of uitgeleend.

Offensief onmondig

Achterin staat het bij Anderlecht wel goed, de ploeg slikt amper goals. Met Maxime Dupé werd een degelijke (en transfervrije!) vervanger voor Bart Verbruggen gevonden, met Louis Patris een beloftevolle Belg met nog groeimarge die op termijn Murillo kan doen vergeten. En voor de linksachter wordt eveneens richting Sevilla gekeken, waar de Zweedse international Ludwig Augustinsson weg mag. Ook hij heeft een voorgeschiedenis met T1 Riemer bij FC Kopenhagen.

Voorin werd al bij het begin van de zomermercato uitgepakt met een stunttransfer, met name Kasper Dolberg, ex-toptalent van Ajax Amsterdam, werd voor 5 miljoen weggeplukt bij Nice en tekende een contract voor 4 jaar. Alleen blijkt dat Dolberg veel te weinig steun krijgt van de mensen rondom hem. Francis Amuzu loopt veelal tegen zichzelf te voetballen en stagneert in zijn evolutie -bij Anderlecht dringt stilaan door dat ze hem beter snel te gelde maken voor zijn marktwaarde keldert.

Hetzelfde kan gezegd van Mario Stroeykens, ooit bestempeld als the next best thing van de Neerpede-academie, maar ook hij kon tot nog toe zelden overtuigen. Stroeykens is nog jong natuurlijk, amper 18 jaar oud, maar ondertussen zit hij toch al anderhalf jaar bij de A-kern en twijfels blijven bestaan over zijn ware potentieel en zijn juiste positie. Wat is nu eigenlijk het profiel van die jongen?

Anders Dreyer was vorig seizoen een directe aanwinst, maar zoekt bij de start van deze campagne nog naar zijn beste vorm. Daarbij niet geholpen door de beperkte aanvoer vanuit het middenveld. Met de dribbelvaardige flankaanvallers Justin Lonwijk (Dinamo Kiev) en Tudor Mendel (jeugd van Chelsea) werden al alternatieven binnengehaald voor Amuzu of Dreyer, met de boomlange Argentijn Luis Vázquez (Boca Juniors) iemand die complementair kan zijn met Dolberg, om zo in een tweespitsensysteem te opereren of die met zijn profiel van targetman toelaat om anders te gaan voetballen. Zoals vorig seizoen met Slimani.

Meer middelen

In totaal gaf Fredberg zo al bijna 17 miljoen euro uit op deze zomermercato en daar komt ongetwijfeld dus nog bij. Dat Sporting dat allemaal kan bekostigen heeft veel te maken met de verkoop van Bart Verbruggen, voor 20 miljoen naar Brighton, plus de kapitaalsverhoging die enkele maanden eerder werd doorgevoerd door de aandeelhouders van de club.

Het maakt dat Fredberg meer slagkracht heeft dan tijdens de wintermercato of dan zijn voorganger Peter Verbeke in de voorbije zomermercato’s. Bovendien weet de Deense sportief directeur dat het van moetens is deze zomer, want zijn contract (en dat van T1 Brian Riemer) loopt in juni volgend jaar al af. Hoog tijd om zich te bewijzen!

Volg de Jupiler Pro League, met zondag vanaf 13u30 de partij tussen Anderlecht en Westerlo, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top