Ligue 1 hervat: wie kan PSG dit seizoen afstoppen?

Ligue 1 | In de Frankrijk gaat de Ligue 1 dit weekend opnieuw van start. Paris Saint-Germain zal ook dit seizoen de uitgesproken favoriet zijn om zijn derde opeenvolgende landstitel te winnen. Wie kan hen dit seizoen het leven zuur maken? Daarnaast zullen we ook de Belgische spelers in de gaten houden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

PSG won vorig jaar de landstitel, maar de Parijzenaars kenden een bijzonder woelig seizoen. Trainer Christophe Galtier werd doorgestuurd en Luis Enrique moet weer rust in de tent brengen. Ondanks zijn komst is dat nog niet gelukt en dat heeft alles te maken met de saga rondom Kylian Mbappé. De aanvaller tekent voorlopig niet bij en is door het bestuur op de transferlijst gezet. Hij moet weg als hij zijn contract niet openbreekt. Zo dreigt PSG na Lionel Messi ook Mbappé kwijt te geraken. Neymar is wel nog van de partij.

PSG kende voorts al een interessante mercato. Het wist al Marco Asensio, Lucas Hernandez, Kang-in Lee en binnenkort Ousmane Dembélé te strikken. Daarnaast haalde PSG met Gonçalo Ramos ook een nieuwe centrumspits in huis. PSG blijft dus dé te kloppen ploeg in Frankrijk.

Het jaar van Marseille?

Toch hopen andere ploegen hen van de titel te houden. Olympique Marseille is de eeuwige rivaal van PSG en eindigde vorig jaar derde. RC Lens was vorig seizoen de verrassende nummer twee. Kunnen beiden weer meespelen aan de top? Bij Marseille hebben ze met Ndiaye, Sarr, Lodi, Kondogbia en Aubameyang een stevige kwaliteitsinjectie doorgevoerd. Het is aan coach Marcelino, die aanvaller Alexis Sanchez mogelijk nog ziet vertrekken, om van deze ploeg een geoliede machine te maken. De fans van Marseille hopen dat hun team hen eindelijk nog eens kan laten vieren aan het einde van het seizoen. De laatste landstitel dateert immers al van 2010.

Omtrent RC Lens zijn er grotere vraagtekens. Zij verrasten vriend en vijand met hun tweede plaats. Ze eindigden op amper één punt van PSG. De club verloor met Loïs Openda wel zijn topschutter en zijn vertrek werd nog niet opgevangen, al doet de naam van Michy Batshuayi de ronde. Kunnen zij dit jaar weer meespelen voor de prijzen?

Monaco en Lyon moeten het beter doen

AS Monaco en Olympique Lyon (met aanwinst Clinton Mata) stelden in de vorige voetbaljaargang teleur. De twee ploegen grepen zelfs naast een Europees ticket en kunnen zich dus volledig focussen op de competitie en de Franse beker. Lyon kent nog steeds woelige tijden, want eigenaar John Textor heeft nog altijd niet de juiste financiële garanties afgegeven.

Uiteraard zullen er ook dit seizoen ploegen zijn die kunnen verrassen. Stade Rennes is er daar een van. De club doet het al jaren best goed en wie weet kunnen zij wel het Lens van vorig seizoen worden. Clermont hoopt zijn achtste plaats van vorig seizoen te bevestigen. Daarnaast wil de Belgische trainer Will Still met Stade Reims een stap voorwaarts zetten in de rangschikking.

Met of zonder Doku?

In de Ligue 1 vinden we ook Belgische spelers terug, waarvan Jérémy Doku de bekendste naam is. Maar zal hij in september nog bij Rennes spelen? Manchester City zou hem op de radar hebben staan. Ploegmaat Arthur Theate wil op zijn beurt zijn goede eerste jaar bevestigen bij Rennes.

Het is ook uitkijken of Eliot Matazo zich kan opwerken tot een basisspeler bij AS Monaco. Krijgen jongens als Sami Lahssaini (Metz) en Ayanda Shishuba (Lens) speelkansen bij hun club? Met Matz Sels (Straatsburg), Maximiliano Caufriez (Clermont), Thomas Foket, Maxime Busi en Thibaut De Smet (spelen allen voor Stade Reims) loopt er nog heel wat Belgisch volk rond. Het belooft weer een interessant seizoen te worden in Frankrijk.

Het programma van speeldag 1 op Eleven:

Zaterdag 12 augustus

Zondag 13 augustus

NIEUW! Eleven on DAZN biedt dit seizoen '23-'24 het beste uit de Ligue 1 op de zenders van Eleven, beschikbaar met de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top