Van der Heyden aanschouwt voetbalsprookje in Faeröer: "Iedereen volgt hen"

UEFA Champions League | In de voorrondes van de Champions League zorgt KÍ Klaksvík voor een prachtig verhaal. De club uit Faeröer schakelde Ferençvaros en Häcken uit. In de volgende voorronde wacht het Noorse Molde. De Belg Jasper Van der Heyden speelt al enkele jaren in de Faeröer en twee jaar geleden kwam hij uit voor KÍ Klaksvík. Pickx had een gesprek met de middenvelder.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het voetbal in Faeröer kent hoogdagen. In de Conference League plaatst B36 Torshavn zich voor de volgende voorronde van de Conference League, maar dé stunt kwam van KÍ Klaksvík. Ze schakelden Ferençvaros en Häcken uit in de Champions League. In de voorlaatste voorronde moeten ze aan de bak tegen Molde, maar ze zijn nu al zeker van minstens de groepsfase van de Conference League. Een ongeziene prestatie voor een ploeg uit de Faeröer, want zij zullen de eerste Faeröerse ploeg zijn die een groepsfase in Europa weet te bereiken.

Jasper Van der Heyden, zoon van Club Brugge-icoon Stephan Van der Heyden, trok in 2018 naar IJsland. Hij tekende voorThrottur en belandde nadien bij AB Argir in Faeröer. Een jaar later volgde de overstap naar KÍ Klaksvík, dat hij na een seizoen inruilde voor 07 Vestur.

Jasper, hoe wordt het verhaal van Klaksvík er beleefd?

"Iedereen hier volgt de wedstrijden op tv. Ik heb enkele beelden gezien van KÍ toen ze weer aankwamen in Klaksvik. De straten stonden vol met supporters om de spelers te groeten en toe te juichen met wat bengaals vuurwerk."

Klaksvík boekte een 48 op 48. Zijn ze zo sterk?

"In de competitie krijgen ze heel weinig goals binnen (8 tegengoals in 16 duels, nvdr.). Het verschil in kwaliteit met de rest is groot. Ze profiteren ook van het feit dat ze in Europees verband tegen ploegen spelen die nog in voorbereiding zijn op het nieuwe seizoen, terwijl de competitie in eigen land al volop bezig is. Daardoor zijn de spelers goed op elkaar ingespeeld en staan ze conditioneel en inzake wedstrijdritme verder dan veel ploegen. Hun defensieve kracht is hun grote sterkte. Als je naar de opstelling kijkt, zal je zien dat ze in Europa maar met één speler aantreden die van nature een aanvaller is. Dat neemt echter niet weg dat ze met deze aanpak Europees héél mooie resultaten boeken."

Hoe kijk je terug op je periode bij KÍ Klaksvík?

"Ik heb maar één seizoen voor KÍ Klaksvík gespeeld. De band met de toenmalige coach was niet geweldig, waardoor ik maar in dertien wedstrijden minuten maakte. Desondanks wist ik toch vijf keer te scoren en een assist uit te delen." Je bent nu al enkele jaren actief in de Faëroer. Hoe leeft het voetbal er?

"Voetbal leeft hier wel. Elk dorpje heeft wel een klein voetbalveldje en de voetbalvelden kan je ook altijd vrij betreden, dus er zijn altijd wel kinderen op aan het spelen."

Zie je een goede evolutie inzake professionaliteit?

"De afgelopen jaren heeft een ploeg als KÍ Klaksvík veel kunnen werken aan hun stadion. Ze hebben extra geld kunnen genereren doordat ze de titel wonnen en ook via de Europese bonusgelden, wat uiteraard heel mooi is meegenomen voor de uitbouw van de club."

"Onze club (Vestur, nvdr.) is begonnen met renovaties aan het stadion. Het clubhuis werd in een fris jasje gestoken en er zijn plannen om een nieuw veld aan te leggen. Daarnaast hebben we een nieuwe coach (Lars Nilsen, nvdr.) die op een hoger niveau heeft gewerkt en ook aanbiedingen uit de Noorse tweede klasse had. Dat hij voor ons heeft gekozen toont aan dat er wel een positieve evolutie bezig is."

Tot slot. Je speelt momenteel voor Vestur en jullie staan vijfde. Tevreden?

"We zijn aan een mooi seizoen bezig. Vestur vocht in het verleden steevast voor het behoud, maar met een vijfde plaats doen we het zeer goed. Bovendien staan we ook op een partij van een bekerfinale. Met 6 goals en 1 assist ben ik niet ontevreden halverwege het seizoen. Ik ben nog maar op 70-80% van mijn capaciteiten nadat ik na een zware tackle van een tegenstander van B36 een ligament in de enkel volledig had afgescheurd. Vorige week heb ik pas mijn eerste pijnvrije wedstrijd in drie maanden tijd gespeeld."


Volg de UEFA Champions League integraal het hele seizoen lang dankzij de zenders Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top