Analyse Patro Eisden (CPL): taai en uitgebalanceerd geheel met ijzersterke thuisreputatie

Challenger Pro League | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de zestien Challenger Pro League-deelnemers voor het seizoen 2022 - 2023 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag is het de beurt aan de kampioen van 1e Nationale; Patro Eisden Maasmechelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na enkele jaren in de subtop van 1e Nationale, was het dan vorig seizoen eindelijk prijs voor Patro Eisden. De club kwam op speeldag 17 (van 38) op kop van de reeks en het gaf die eerste plaats niet meer af. Vijf speeldagen voor het einde van de competitie kregen de Limburgers dan ook al zekerheid over de promotie naar 1B. En toch was het tot de slotspeeldag knokken om ook effectief de titel te pakken omdat ook concurrent RFC Luik een ijzersterk seizoen speelde.

Beide teams gingen de slotspeeldag in met een gelijk aantal punten en wonnen overtuigend hun laatste competitieduel. Maar doordat Patro een overwinning meer op het conto had staan, mochten zij zich de (verdiende) kampioen van 1e Nationale noemen.

Sterke basis

Dankzij de input van 'bouwmeester' Stijn Stijnen komt Patro Eisden meteen ook met stevige fundamenten naar de profs. De voormalige doelman van Club Brugge en de Rode Duivels bouwde de voorbije jaren aan een sterk en solide team waarin ervaren pionnen zoals Wouter Corstjens (Westerlo, Lommel), Tom Pietermaat (Beerschot), Roman Ferber (Moeskroen, Union), Kevin Kis (Union, Roeselare, Lommel) en de Nederlander Henk Dijkhuizen (Sparta Rotterdam, Roda JC) mee aan de kar trekken. Al mag het aandeel van iets minder bekende jongens zoals doelman Jordi Belin, Niels Verburgh, Jordan Renson, Yassin Gueroui (ex-Lommel), Mehdi Bounou en Elisha Sam zeker niet onderschat worden.

Dat al deze jongens aan boord bleven na de promotie, getuigt ook van de sterke spirit die er binnen de club hangt. Van de spelers die vorig seizoen een echt aandeel in de titel hadden, vertrok enkel Sam Valcke (ex-Cercle, ex-Lommel). De andere vertrekkers (Mehanovic, Vandergeeten, Milts en Van Diest) moesten zich vooral tevredens tellen met een rol als bankzitter of invaller.

In het tussenseizoen probeerde Patro de sterke basisploeg wel gevoelig te versterken. De bekendste namen die werden toegevoegd aan de selectie zijn ongetwijfeld Iebe Swers (ex-Lommel, ex-KV Mechelen) en Bafode Dansoko (ex-Deinze). Al wordt er ook veel verwacht van de IJslandse topschutter Stefan Ingi Sigurdarson. Met Anis Hadj Moussa (Olympic Charleroi) en Arno Smeyers (Thes Sport) werden er ook twee jongens uit 1e Nationale meegenomen terwijl Thomas Van Bommel (zoon van Mark) vanuit de Nederlandse tweede klasse (MVV) overkwam.

Taai

Ondanks een degelijke 0-0 tegen STVV begon Patro ietwat aarzelend aan de oefencampagne. Tweedenationaler Bocholt (2-2) en ex-reeksgenoten Thes Sport (1-2 winst) en Dessel (3-2 verlies) bezorgden de Limburgers toch wat twijfels; maar sinds de 1-1 tegen eersteklasser Westerlo ging het wel crescendo met de vormcurve. Union Rochefortoise werd wel vlot geklopt (al toont de 0-2 zege weinig overtuigend) terwijl de Nederlanse tweedeklasser MVV (0-0) én eersteklasser Vitesse (2-2) knap op een gelijkspel werden gehouden. Ook de generale repetitie tegen Jong Gent werd al winnend afgesloten (2-1).

Het gegeven dat eersteklassers STVV en Westerlo én ook de Nederlandse eersteklasser Vitesse de tanden stuk beten op Patro bewijst alleen maar dat de Limburgers een taai en moeilijk te kloppen geheel zijn.

Moeilijk te bekampen tegenstander

Begrippen als cohesie, groepsgeest en fighting spirit moeten bij het debuut bij de profs dan ook de waarden zijn die Patro Eisden uit zal willen dragen. Met evaren persoonlijkheden als Stijn Stijnen en Luc Nilis in de dugout én met een goed uitgebalanceerd team tussen de lijnen lijken alle ingrediënten alvast aanwezig om (minstens) een zorgeloos seizoen te draaien in de Challenger Pro League.

Vooral in de Maasvallei zullen de tegenstanders een uitstekende dag moeten hebben om de drie punten op zak te steken. De laatste thuisnederlaag in de reguliere competitie dateert namelijk al van februari 2020. Toen kwam SK Deinze met 0-1 winnen in het Patrostadion. En laat dat nu net de ploeg zijn die straks ook als eerste op bezoek gaat bij de kampioen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top