Belgische sporthelden: Roger De Vlaeminck, zoveel meer dan enkel 'Monsieur Paris-Roubaix'

Sport | België is een groot wielerland en wist al vele kampioenen te produceren. Onder hen uiteraard Roger De Vlaeminck. Hij maakte grote sier in de klassiekers en groeide daardoor uit tot een absoluut fenomeen in de Belgische wielergeschiedenis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Roger De Vlaeminck, geboren in Eeklo, zijn eerste grote liefde was… voetbal. Pas op zijn zestiende maakte hij de switch naar het wielrennen, maar zijn eerste wedstrijd was een tegenvaller en daardoor keerde hij terug naar het voetbal. Het wielrennen bleef echter in zijn achterhoofd zitten. In 1964 volgde de grote ommekeer. In zijn eerste jaar won hij heel wat wedstrijden en de jaren nadien maakte hij furore bij de amateurs. Vanaf 1969 werd hij professioneel wielrenner.

Veelbelovend begin

Het jaar 1969 staat te boek als het eerste jaar dat Eddy Merckx de Ronde van Frankrijk won. Tijdens dat seizoen gooide De Vlaeminck hoge ogen in de klassiekers. Een jaar later won hij zijn eerste monument met Luik-Bastenaken-Luik. Hij werd een echte rivaal van Merckx, die hem in 1972 met Parijs-Roubaix zijn tweede monument zag winnen. Daar kwamen ook nog eens vier etappes in de Giro bij.

De Vlaeminck raakte helemaal onder stoom en won in 1973 met Milaan-San Remo zijn derde monument. 1974? Daarin won hij nog maar eens Parijs-Roubaix. 1975? Nog een keer Parijs-Roubaix. Hij werd ook wereldkampioen veldrijden en vice-wereldkampioen op de weg.

'Monsieur Paris-Roubaix'

In 1976 won hij de Tirreno-Adriatico, maar er kwam dat jaar geen extra klassieker op zijn palmares. Aan het einde van het seizoen won hij alsnog een nieuwe Ronde van Lombardije. In 1977 won hij zijn enige Ronde van Vlaanderen en werd zo één van de drie renners met Van Looy en Merckx die alle wielermonumenten wonnen. Na deze Ronde van Vlaanderen vestigde hij een record door Parijs-Roubaix voor de vierde keer te winnen, wat hem de bijnaam ‘Monsieur Paris-Roubaix’ opleverde.

"Ik trapte zo hard als ik kon op de pedalen. Ik wilde niet loslaten. Maar als ik niet zo goed was getraind, had ik nooit zo'n record kunnen behalen. Weet je, er is geen wonderformule. Enkel hard trainen kan je dergelijke prijzen opleveren", glimlachte hij in 2016 bij L'Avenir.

Roger De Vlaeminck trok zich in 1984 terug als profwielrenner met 259 overwinningen op zak. Zijn palmares is ronduit indrukwekkend met 3 keer Milaan-San Remo, 1 keer de Ronde van Vlaanderen, 4 keer Parijs-Roubaix, 1 keer Luik-Bastenaken-Luik, 2 keer de Ronde van Lombardije, plus 22 Giro-etappes en podiumplaats in de Ronde van Frankrijk en een andere op de Vuelta. Dit is slechts een kleine greep uit het trackrecord van de legendarische wielrenner.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top