SD Worx: hoe Steven Defour stilaan Malinwa naar zijn hand zet

Jupiler Pro League |

Hij is nog altijd maar 35 jaar, een jaar jonger dan Jan Vertonghen, die nog loopt te voetballen bij Anderlecht. Maar Steven Defour is ondertussen bezig om zich als coach te ontwikkelen en daar moet ook KV Mechelen van profiteren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hij wilde zijn carrière in schoonheid afsluiten, met een terugkeer naar KV Mechelen, waar het allemaal begon voor hem als klein manneke, en tevens de favoriete club van zijn overleden vader -die begraven ligt op het kerkhof naast het AFAS-Stadion in Mechelen. In het seizoen 2020/2021 kreeg hij ook daadwerkelijk de kans om nog enkele wedstrijden in het geel-rode shirt te voetballen, maar blessures maakten medio 2021 een vroegtijdig einde aan zijn actieve spelersloopbaan.

Wouter Vrancken gooide Defour een nieuwe levenslijn: hij mocht zijn assistent worden bij de A-ploeg. Meteen ontstond een innige band met die andere T2, Fred Vanderbiest. Niet zo vreemd, want beide heren zijn uit hetzelfde hout gesneden: goedlachse, maar vurige types met een zeker machogehalte. Dat is ook de sterkte van het duo sinds ze in oktober vorig jaar overnamen van de ontslagen Danny Buijs, de Nederlandse vervanger van Vrancken die het maar enkele maanden uitzong Achter de Kazerne.

Het duo Defour-Vanderbiest zorgt voor een echte voetbalsfeer in de kleedkamer van Mechelen. Er mag gelachen en gezeverd worden, practical jokes gebeuren met de regelmaat van de klok, er mag al eens op de lappen gegaan worden, maar op het veld is het zweten en pezen. Net zoals beide heren zelf in het vak stonden als profvoetballer. Die mentaliteit weerspiegelt zich ook op het veld.

Stugge defensie

Mechelen is niet meer de swingende aanvalsmachine die het vier jaar onder leiding van Wouter Vrancken was, het is allemaal wat berekender geworden, meer vanuit de organisatie. Maar o zo lastig om te ontwrichten. Dat bewees Mechelen vorig seizoen door onverhoopt de finale in de Beker van België te bereiken en het daarin Antwerp, de latere landskampioen, zeer moeilijk te maken door een stugge en lage verdedigende gordel op te trekken. De Antwerpenaren vonden uiteindelijk twee gaatjes in de muur, wat volstond voor de bekerwinst (0-2).

Ook in de Supercup aan het begin van dit seizoen zagen we eenzelfde gedaante van Malinwa tegen The Great Old, en op de openingsspeeldag tegen Club Brugge (1-1) gaven ze amper iets weg. Met de komst van de rijzige Duitser Lion Lauberbach heeft Defour er eindelijk een echte centrumspits bij, waardoor hij voorin niet meer moet depanneren met Mrabti, Ngoy of Malede. Lauberbach moet als kapstok fungeren voor de ploeg en de mogelijkheid creëren voor de ploegmaats om op te schuiven. Ook de bonkige Mory Konaté van STVV is zo’n transfervrije versterking naar het beeld dat Defour ze graag ziet komen, hij moet op het middenveld de vertrokken Birger Verstraete vervangen.

Met Mrabti, Schoofs en Hairemans heeft Defour in dat compartiment sowieso een ervaren en lepe tridente, dat het spelletje als geen ander verstaat. Met Storm en Ngoy beschikt hij over twee bliksemafleiders op de flank, met de 17-jarige groeibriljant Frederic Soele Soele als joker. En met de komst van Daam Foulon werd de defensie ook versterkt. Het geraamte staat er.

Realisme

Alleen is de spoeling in de kern wel erg dun. Alternatieven zijn er nauwelijks. Dat bleek in de loop van vorig seizoen al, toen Defour op een bepaald moment enkel beloftespelers op zijn bank zag zitten. De T1 gaf al aan dat Mechelen, gezien de budgettaire beperkingen, het einde van de zomermercato afwacht om nog een paar lucratieve deals te beslechten.

In tussentijd probeert hij zoveel mogelijk punten te sprokkelen om uit de degradatiezone te blijven, want als je daar al vroeg belandt, is het een heel seizoen achter de feiten aanlopen, weet ook Defour. Vandaar dat hij in de voorbereiding de nadruk legde op fysieke paraatheid, om op die manier alvast de overhand te nemen in die eerste maanden. Realisme dus, dat is het nieuwe ordewoord bij Malinwa. Zowel in de bestuurskamers als in de trainersstaf en op het veld.

Volg de Jupiler Pro League, met zondag 6 augustus om 16u de confrontatie tussen KV Mechelen en KAA Gent, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top