De toekomstige Rode Duivels: Marco Kana is klaar voor de definitieve doorbraak

Beloften | De redactie van Pickx werpt elke week een blik op een jong voetbaltalent dat in de toekomst mogelijk een rol zal spelen bij de Rode Duivels. Vandaag nemen we Marco Kana onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vincent Kompany lanceerde heel veel jonge talenten bij RSC Anderlecht. Eén van hen was de toen zestienjarige Marco Kana. Toen Kompany nog speler-trainer was, mocht de talentvolle Kana centraal achteraan aan zijn zijde spelen. In het seizoen 2019/2020 speelde hij 15 competitiewedstrijden en RSCA leek een nieuwe parel in zijn rangen te hebben. Hij werd omwille van zijn manier van spelen al snel vergeleken met de jonge Kompany. Nadien stokte zijn progressie echter.

Blessures gooien roet in het eten

Kana kreeg met heel wat blessures af te rekenen, waardoor hij lange tijd uit beeld verdween. In mei 2022 gaf hij aan Het Laatste Nieuws toe dat hij fysiek nog niet klaar was. “Mijn lichaam was fysiek niet klaar voor de impact van de zware trainingen en de matchen, de stap van de beloften naar de A-kern was zwaarder dan ik dacht. Daardoor sukkelde ik vaak met kleine kwaaltjes. Mentaal zeer lastig, want in de jeugd raakte ik geen enkele keer geblesseerd."

Kompany verloor het geloof niet in het jeugdproduct en na de verloren bekerfinale tegen AA Gent kreeg Kana in het seizoen 2021-2022 voluit zijn kans in de Champions’ play-offs. Aan de zijde van de oerdegelijke Josh Cullen toonde het Belgische talent zich. Hij leek nu helemaal vertrokken als basisspeler bij Anderlecht. Kana is geen explosief type, maar hij is technisch zeer sterk. Hij kan onder druk uitvoetballen, weet de ruimte tussen de linies te vinden met zijn passing en hij lost veel op met een goede positionering. Zijn lange bal is voor verbetering vatbaar, maar Kana leek dus op weg naar de definitieve doorbraak.

Alleen kwam er plots een schokgolf doorheen Anderlecht. De club nam afscheid van Kompany en Felice Mazzu kwam in de plaats. Die zag het niet echt zitten in een type zoals Kana en koos voor dynamischere middenvelders. Adrien Trebel kreeg de voorkeur en Kana verhuisde naar de bank. Toen Trebel geblesseerd uitviel, had de jongeling de pech dat hij maandenlang buiten strijd was met een heup- en teenblessure.

Dit seizoen de echte doorbraak?

Ondertussen was Brian Riemer trainer geworden en die sprak lovende woorden. "Ik hoop dat hij er snel weer bij is, want we hebben zo'n speler nodig. Hij is zo getalenteerd en hij kan zowel op de zes als op de acht spelen. Het is zo'n speler waar je een team kan rond bouwen. Marco heeft een Anderlecht-hart", verklaarde hij. Kana speelde nog aan het einde van het seizoen, maar vreemd genoeg kreeg Amadou Diawara aan het begin van het huidige seizoen nog de voorkeur.

Kana is ondertussen 21 jaar en staat voor een belangrijk seizoen. Als hij helemaal weet door te breken, zal hij zeker in de picture komen bij Domenico Tedesco. Al is de concurrentie bijzonder groot op het middenveld. De speler heeft echter het voordeel dat hij ook centraal achterin uit de voeten kan. De jongeling was in de jeugdelftallen altijd een belangrijke schakel. Een jaar geleden sprak hij bij Het Belang van Limburg over het nationaal elftal. "De volgende generatie staat ook klaar. Dat zijn wij. Alleen moet je ons wel wat tijd geven. Niemand kan voorspellen waar ik, en ook andere jongens, over vijf jaar zullen staan. Dat zullen we moeten afwachten. En niet te negatief zijn op voorhand." Kan Kana de komende jaren de laatste stap zetten?

Ontdek de andere Duivels van morgen:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top