Waarom de druk op Brian Riemer nu al wordt opgevoerd

Jupiler Pro League | Union SG versloeg voor de zevende keer op rij de buren van Anderlecht. Brian Riemer kreeg nadien de nodige kritiek in verschillende media. Staat de Deense trainer al meteen onder druk?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anderlecht kende een desastreus seizoen en eindigde vorig jaar elfde. Er was beterschap sinds Riemer kwam. Hij behaalde een 26 op 51, waarmee hij 50,98% van de punten verzamelde. Een stuk beter dan Felice Mazzu, die aftikte op een 16 op 42 en amper 38,10% van de punten. Toch kon Riemer met die cijfers Anderlecht richting de top acht loodsen.

Riemer moet aanwinsten nog inpassen

Anderlecht moest duidelijk een serieuze kwaliteitsinjectie doorvoeren en voorlopig kwamen er zes nieuwe spelers. Tegen Union SG kon Riemer echter nog maar rekenen op drie spelers (Maxime Dupé, Louis Patris en Kasper Dolberg). Anderlecht, dat afscheid nam van sterkhouders als Bart Verbruggen en Islam Slimani, kreeg met Union SG meteen een zware opener voorgeschoteld. Toch was er veel optimisme na voorbereiding, al bleek daarin ook zeer duidelijk dat het middenveld van Anderlecht nog extra versterking kan gebruiken.

Anderlecht toonde tegen Union SG dat het fysiek wel goed staat, maar voetballend bleef het zwaar onder de norm in het Dudenpark. Union SG zette goed druk en Anderlecht verloor bijzonder snel de bal. Het middenveld liep verloren, waardoor heel de ploeg uiteenviel. Riemer maakte geen indruk met zijn opstelling door Kristian Arnstad in een aanvallende rol uit te spelen. Daar liggen niet zijn kwaliteiten en Majeed Ashimeru en Amadou Diawara toonden vorig seizoen al aan dat zij het zeer moeilijk hebben in topduels.

Riemer kreeg meteen veel kritiek, nadat hij zeven weken voorbereiding had. Anderlecht leek inderdaad nog te fel op de ploeg die vorig seizoen teleurstelde. Dat was ook geen grote verrassing, aangezien er nog acht spelers op het veld stonden die ook vorig seizoen al hun kans kregen. Het grote probleem bij dit Anderlecht is het gebrek aan voetballend vermogen. Mede daardoor werden de aanvallende pionnen zelden in stelling gebracht en was er nooit rust in de ploeg.

Externe, maar nog geen interne druk

Riemer verloor zijn laatste vier officiële duels. Sommigen maakten al een vergelijking met Mazzu, die na vier opeenvolgende duels werd ontslagen. Uiteraard is het nog véél te vroeg om over een ontslag te spreken. We zijn een speeldag ver en de transfermarkt is nog vijf weken open in België. Bij Anderlecht gaan er bovendien ook nog transfers afgerond worden.

CEO Sports Jesper Fredberg, die Riemer naar Anderlecht haalde, zal zijn coach de komende weken zeker niet ontslaan. Hij liet vorige week nog weten dat er geen paniek zal zijn na een 0 op 6 of euforie na een 6 op 6. Het doel is het behalen van de top zes. Daarvoor heeft Anderlecht in totaal dertig wedstrijden. De club wil eindelijk stabiliteit en een snel ontslag behoort daarom (voorlopig) nog niet tot de denkpistes.

De Deense sportieve baas wil zijn trainer nog een creatieve flankaanvaller (Francis Amuzu vertrekt mogelijk nog) en wellicht een of twee middenvelders aanbieden. Daarnaast is het niet uitgesloten dat er nog een linksachter bijkomt. Bovendien kon Riemer tegen Union SG nog niet rekenen op de aanwinsten van vorige week: Justin Lonwijk (die nog een aantal weken nodig heeft om topfit te geraken), Luis Vazquez en Tudor Mendel. Zij geven hem alvast meer opties op de kortere termijn.

Anderlecht zal er nog heel anders gaan uitzien de komende weken. Het zou zomaar kunnen dat de basisploeg van tegen Union SG nog op drie à vier posities wordt gewijzigd als het transferhuiswerk klaar is. In de tussentijd moet Riemer wél zoveel mogelijk punten sprokkelen. Met Antwerp wacht er weer een zware opdracht en puntengewin zou zeer welkom zijn om voor rust te zorgen. Dat Riemer meteen al onder druk wordt gezet door ex-spelers als Marc Degryse en Philippe Albert is niet helemaal onlogisch. De lat moét dit jaar hoger liggen bij Anderlecht nadat het een absoluut rotseizoen kende. Toch zal iedereen ook beseffen dat paars-wit zal meestrijden voor de top zes, maar ook dit seizoen nog geen titelkandidaat zal zijn.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top