Analyse RFC Luik (CPL): stabiliteit en teamgeest als basis voor rol als 'dark horse' voor top zes?

Challenger Pro League | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de zestien Challenger Pro League-deelnemers voor het seizoen 2022 - 2023 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag is het de beurt aan de vice-kampioen van eerste nationale; RFC Luik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De trotse Luikenaars jagen al enkele jaren op een ticketje voor de CPL. Twee seizoenen geleden moesten ze nipt de duimen leggen in een razendspannende titelstrijd tegen Dender EH, maar vorig seizoen konden de troepen van coach Gaëtan Englebert zich dan toch verzekeren van een plekje bij de profs.

Toch was er ook wel wat teleurstelling in het Luikse kamp, want voor het tweede jaar op een rij konden Les Sang & Marine een intense titelrace niet verzilveren met een prijs. Luik eindigde het seizoen met evenveel punten als kampioen Patro Eisden en had ook een sterker doelsaldo; maar omdat het aantal gewonnen matchen de doorslag gaf bij een gelijke stand werd er gevierd aan de andere kant van de Maas.

Alle versterkingen uit dezelfde reeks

Good old Jérémy Perbet (38 inmiddels) had met 31 goals een stevige voet in de sterke prestaties van de Luikenaars. De Fransman kroonde zich tot topschutter van de reeks en gaf aanvankelijk aan dat hij mee zou promoveren met zijn team. Maar dat gebeurde uiteindelijk niet; Perbet trok naar Winkel Sport en Luik moest op zoek naar een nieuw speerpunt.

Met Adriano Bertaccini trok de club al wel snel een andere goalgetter aan uit eerste Nationale. De 22-jarige Henegouwer scoorde vorig seizoen 26x voor Thes Sport en werd daarmee derde in de topschuttersstand (na Perbet en Chevalier). De spits komt dus wel met wat adelbrieven toe in de Luikse kleedkamer. Op Rocourt wordt hij in het komende seizoen wel goed geruggesteund door jongens als Benoit Bruggeman en Jesse Mputu; die vorig seizoen ook meer dan 10x scoorden en hun vlot steentje bijdroegen bij de 99 (!) goals die Luik scoorde. Alessio Cascio (ex-Seraing) werd ook nog weggeplukt bij CS Visé om vanop de linkerkant voor extra dreiging te zorgen.

Voorts zag Englebert niet al te veel sterkhouders vertrekken. Yannick Reuten (naar Lokeren-Temse) was regelmatig basisspeler; Loic Besson en Florina Gendebien (beiden naar UR Namur) waren dat zeker niet. Met centrumverdediger Reno Wilmots (Visé) en rechtsachter Jérémie Lioka (Olympic Charleroi) werd de defensie wel wat versterkt.

Met de vier versterkingen die RFC Luik meebracht uit eerste Nationale hoopt de club voldoende kwaliteit in huis te hebben om een interessante rol van betekenis te spelen in haar eerste seizoen bij de profs. De club gaf dan ook al aan dat er niet al te veel extra aankopen verwacht moeten worden.

Sterk blok

In de voorbereidingsduels lieten de Luikenaars zich alvast zien als een uitgebalanceerd geheel met heel wat interessante spelers. De eerste match van de oefencampagne werd nog wel verloren (4-0 tegen Union), maar tegen tweedenationaler Verlaine (2-0), eerstenationaler KVK Tienen (1-0) en de Nederlandse tweedeklasser Willem II (0-1) straalden Les Sang & Marine toch wel een zekere defensieve stabiliteit uit. Voorin liep het nog wel wat stroever. Bertaccini scoorde nog niet, maar Mouhli toonde zich wel al klaar voor zijn retour in 1B (na zijn passage bij Seraing). De rechterwinger heeft drie van de vier goals uit de Luikse voorbereiding op zijn naam staan.

Dromen van top zes?

RFC Luik maakte de voorbije twee seizoenen indruk in eerste Nationale. De club was allicht de best voetballende ploeg van de reeks, maar kon dat dus niet verzilveren met een titel. De fundamenten bleven evenwel behouden na de promotie naar 1B; waardoor zelfs het vertrek van een man die 31 goals scoorde mogelijk niet te fel zal doorwegen. De voetbalfilosofie van Luik past alvast goed bij het 1B-voetbal waardoor een rustig seizoen met enkele uitschieters zeker tot de mogelijkheden moet behoren. Wie weet zit er - met de steun van de enthousiaste achterban - zelfs een gevecht voor een top zesnotering in?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top