Analyse Lierse K. (CPL): rentabiliteit van offensieve gokjes cruciaal voor seizoensverloop

Challenger Pro League | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de zestien Challenger Pro League-deelnemers voor het seizoen 2022 - 2023 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag is het de beurt aan één van de revelaties van vorig seizoen; Lierse K.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Pallieters kenden een prima verloop van het seizoen 2022-2023. Na een valse start op de openingsspeeldag (4-1 verlies bij Jong Genk) poneerden de Kempenaars zichzelf als een frank en vrij voetballende ploeg met heel wat leuke resultaten tot gevolg.

Lierse hield zich lang goed staande bovenin, maar besliste dan om tijdens de winter topschutter Leonardo Rocha te laten gaan. Hierdoor stokte de Lierse machine wat vaker en werd het toch nog drummen om in de beoogde top zes te belanden. Nadat ook nog eens Serge Tabekou een vrije transfer werd gegund, leek het vet helemaal van de soep. Lierse kon geen belangrijke rol meer spelen in de Promotion Play-offs en parkeerde uiteindelijk - volledig leeggestreden - op een vijfde plaats.

Ervaring voorin; daarnaast vooral youngsters met potentieel

Naast de leegte die Rocha en Tabekou achterlieten, moest Lierse ook nog op zoek naar een nieuwe bezieler. Coach Tom Van Imschoot vond de tijd rijp om de fakkel over te dragen na een alweer succesvol seizoen, maar Lierse treuzelde niet al te lang om met Jo Christiaens (KSK Heist) een nieuwe, jonge en veelbelovende coach aan te stellen.

Christiaens kreeg op het Lisp wel wat huiswerk toegeschoven. Sterkhouders als Van Acker, Teunckens en assistenkoning De Schryver bleven weliswaar trouw aan de geelzwarte clubkleuren; maar met Brent Laes (KV Oostende), Joedrick Pupe (Dender EH), Mathias Delorge (terug naar STVV) en Toon Raemaekers (terug naar KV Mechelen) vertrokken er toch ook wel wat jongens die vorig seizoen belangrijk waren geweest voor het team.

Naar jaarlijkse gewoonte had Lierse dat huiswerk toch alweer vrij snel (grotendeels) klaar. Met Glenn Claes (RWDM), Obbi Oulare (Barnsley) en Eric Ocansey (KV Kortrijk) werden er al vroeg in de voorbereiding drie gevestigde waarden binnengehaald die vooral offensief voor het nodige vuurwerk moeten zorgen. De andere nieuwkomers (Wouters, Da Costa, Kireev, Marijnissen en Foubert) moeten voorlopig toch vooral gezien worden als jonge talenten die nog alles te bewijzen hebben. De meer ervaren Nkaka moet zich na een positieve testperiode dan weer even inwerken in zijn nieuwe rol als centrumverdediger na een seizoen zonder competitievoetbal.

Verstoorde voorbereiding

De oefencampagne is er voorlopig eentje met gemengde gevoelens. Nieuwkomers Oulare en Ocansey kampten al meteen met kwaaltjes terwijl ook jongens als De Schryver, Brebels, De Schrijver en Vekemans in de lappenmand liggen (of lagen).

Toch lieten de Pallieters enkele goede resultaten optekenen (1-1 tegen Antwerp, 1-3 overwinning tegen Eindhoven, 2-0 winst tegen Berchem en een 0-4 zege tegen Thes Sport). Tegen STVV werd er tegen een nederlaag aangelopen (1-3 verlies). De door blessures verstoorde voorbereiding geeft evenwel nog geen echt beeld van wat Lierse waard kan zijn in de nieuwe competitie.

Druk op de nieuwkomers

Of worden dergelijke blessures net het probleem van dit Lierse? Veel zal namelijk afhangen van de input van de offensieve nieuwkomers Ocansey, Oulare en Claes. Het trio verzamelde vorig seizoen bitter weinig speelminuten bij hun vorige werkgevers, maar zal bij Lierse toch een vooraanstaande rol moeten opeisen. Als zij - samen met krijgers zoals Teunckens, Van Acker, Schouterden en De Schryver - het voortouw kunnen nemen, dan moet Lierse in staat zijn om de sterke eersteseizoenshelft van vorig seizoen te evenaren. Lukt dat niet, dan dreigt er een grijs seizoen in de middenmoot.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top