Kan Club Brugge opnieuw de landstitel veroveren?

Jupiler Pro League | Na drie Belgische titels op rij moest Club Brugge de eer dit jaar laten aan Antwerp. De Boeren willen de titel komend jaar heroveren, maar gaat dat lukken? Met hun nieuwe trainer lijkt niets onmogelijk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nadat ze kampioen werden in 2020, 2021 en 2022 kon Club Brugge geen vierklapper halen, waardoor Antwerp, Genk en Union het onderling moesten uitvechten. Het was uiteindelijk The Great Old dat Brugge mocht opvolgen als landkampioen in de erelijst. Dat was ook het eindpunt van een ingewikkeld seizoen waarbij de eer zelfs niet gered werd door de deelname van Club in de achtste finales van de Champions League.

Als vierde in het klassement zal Blauw-Zwart komend seizoen genoegen moeten nemen met een deelname aan de Conference League. Een eerste wedstrijd van deze competitie vindt deze donderdag al plaats tegen de Denen van Aarhus. Het volstaat te zeggen dat de start van het seizoen voor de kustclub intens en druk zal zijn, waardoor ze nu al goed moeten presteren. Dit kan een voordeel zijn om vertrouwen op te bouwen tegen de belangrijkste concurrenten, Antwerpen en Genk.

Deila's missie

Eén ding is zeker, en dat is dat Club Brugge nood heeft aan wat meer stabiliteit. Vorig jaar volgden Carl Hoefkens (nu bij Standard), Scott Parker en Rik De Mil (als vervanger) elkaar op als T1 zonder echt te overtuigen. De clubleiding heeft daarom Standard-coach Ronny Deila aangeworven, in de hoop dat hij op langere termijn de club terug naar het succes kan loodsen.

De Noor had heel goede dingen laten zien op Sclessin, het vuur weer aangewakkerd in de Vurige Stede en een duidelijk spelsysteem ingevoerd dat (bij momenten) uitstekende wedstrijden opleverde. Deila zal hetzelfde moeten doen in een club waar de groepsgeest die van Standard benadert. Aangezien de clubs op bepaalde vlakken vergelijkbaar werken, bestaat de kans dat hij van Club Brugge opnieuw een goed geöliede machine kan maken, zoals dat drie jaar lang het geval was.

Geen Mata of Lang

De nieuwe trainer zal het wel moeten stellen zonder meerdere sterkhouders. Clinton Mata vertrok naar Olympique Lyonnais en Noa Lang keerde terug naar huis bij PSV. Brugge verloor ook Sylla, die voor 20 miljoen naar Straatsburg ging, en Cyle Larin, ook al wist de Canadees nooit te overtuigen en werd hij in de tweede seizoenshelft uitgeleend aan Spanje.

Het is geen sinecure om het vertrek van Mata en Lang op te vangen, aangezien de twee spelers deel uitmaakten van de succesvolle kern van het team. Met 38 goals en 34 assists in 125 wedstrijden was de Nederlander een bloedlinke speler voor de tegenpartij. Mata wist van zijn kant als geen ander het tempo van de flank te bepalen en droeg ook op offensief vlak zijn steentje bij. Als Club Brugge dit seizoen wil aanknopen met de successen van vorige seizoenen, zullen ze eerst waardige vervangers voor Mata en Lang moeten vinden.

We zullen ook moeten zien hoe de nieuwkomers (Igor Thiago, Hugo Vetlesen, Michal Skoras en Victor Barbera) erin zullen slagen om te integreren in hun nieuwe club. Ook de terugkeer van Maxim De Cuyper zal onder de loep worden genomen. Na een superseizoen op huurbasis bij Westerlo zal de linksback moeten bevestigen dat hij op een hoger niveau speelt.

Volg de Jupiler Pro League op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. 


Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top