Kan Anderlecht weer richting de Belgische top klimmen?

Jupiler Pro League | RSC Anderlecht eindigde vorig seizoen 11de in de Jupiler Pro League. Een vernedering voor de ooit zo trotse Brusselse club. Dit seizoen moet het seizoen van de wederopstanding worden. Trainer Brian Riemer wil met een fysiek ijzersterke ploeg Anderlecht weer naar de top loodsen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anderlecht heeft een duidelijke visie. Een 4-3-3, of 4-2-3-1, waarbij er veel druk naar voren wordt gezet. Anderlecht moet een ploeg worden die zeer intensief voetbal speelt. De vraag is echter of de Deense trainer wel het materiaal heeft om Anderlecht weer richting Belgische top te loodsen.

Problemen op het middenveld

Onder de lat verloor hij met Hendrik Van Crombrugge (KRC Genk) en Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion) twee zeer goede doelmannen. De relatief onbekende Maxime Dupé krijg de zware taak om hun vertrek op te vangen.

Achteraan lijkt alles op punt te staan met ook nog eens de komst van Louis Patris. Een defensie met Dupé, Patris (Murillo is geblesseerd), Debast, Vertonghen en wellicht N’Diaye lijkt het startpunt te worden. Maar hoe hoger we op het veld gaan, hoe meer problemen er zijn. Vorig jaar stelde het duo Majeed Ashimeru-Amadou Diawara toch wel teleur. Beiden konden een match moeilijk naar hun hand zetten en vooral in topmatchen had RSCA het bijzonder moeilijk.

Sportief directeur Jesper Fredberg zoekt naar versterking op het middenveld. Hij wil er nog een centrale middenvelder en mogelijk nog extra nummer tien bij. Yari Verschaeren is nog out tot 2024 en Mario Stroeykens zal als 18-jarige knaap voorlopig voor de creatieve impulsen moeten zorgen. Tijdens de voorbereiding had Anderlecht op het middenveld toch wel de nodige problemen inzake creativiteit.

Zwaar programma

Anders Dreyer zou een andere optie kunnen zijn. De Deen heeft wel die laatste pass en doelgerichtheid in zijn spel, maar hij is dan weer nodig op de flank. Francis Amuzu gaf ook weinig blijk van constante in zijn spel en zou nog willen vertrekken. Op de flanken hoopt Riemer ook op nog wat extra klasse. In de spits kwam die er wel al met Kasper Dolberg. De Deense aanvaller is de nieuwe aanvalsleider en binnen Anderlecht verwachten ze zeer veel van hem.

Anderlecht wil dit jaar minstens de top zes halen. Dat is ook nodig, want de club moet dringend uit de negatieve spiraal geraken. Voorlopig heeft Anderlecht geen kern die mag mikken op de top drie, maar Fredberg kan nog tot 6 september transfers afronden. Dan kan er nog een heel Anderlecht samengesteld worden. Toch zal Riemer zijn team snel op niveau moeten krijgen, want in de eerste twee matchen krijgt Anderlecht met Union SG en Royal Antwerp FC twee zware dobbers voorgeschoteld.

Fredberg sprak enkele weken geleden duidelijke ambities uit in Het Nieuwsblad. "Ons eerste doel is Play-off 1 halen. Dat zal ons eerste doel blijven, of we nu na acht speeldagen in de middenmoot staan of bovenaan prijken. Als we die Champions’ Play-offs halen, kunnen we nieuwe ambities instellen. We bouwen stap voor stap aan een team dat weer op het hoogste kan mikken."

Volg de Jupiler Pro League, met vrijdag 28 juli om 20u15 het duel tussen Union SG en RSC Anderlecht, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top