Van Undav tot Teuma: de succesploeg van Union is helemaal leeggeroofd, wat nu?

Sport |

Met Siebe Van der Heyden zien de supporters van Union alweer een publiekslieveling en boegbeeld vertrekken. Van het elftal dat de voorbije twee seizoenen verbaasde in de JPL blijft op die manier weinig over. Wat mogen we verwachten in de competitieopener volgende week vrijdag tegen Anderlecht?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vrijdagavond om 20u45 opent Union St-Gillis het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League met de Brusselse derby tegen Anderlecht. Dat dat niet meer eenzelfde soort duel zal zijn als de voorbije twee seizoenen, waarin Union steeds het dominante elftal was en alle zes wedstrijden glansrijk won, valt niet te ontkennen.

De club uit Sint-Gillis moet helemaal opnieuw beginnen en daarom mag de komende campagne gezien worden als een overgangsjaar -ook al zullen ze dat zelf natuurlijk niet zo noemen. Vorige zomer zag het met Denis Undav en Casper Nielsen al twee steunpilaren vertrekken van het kampioenselftal dat in 2021 promotie afdwong. In de winterstop volgde Dante Vanzeir en deze zomer is het alweer uittocht: Ismaël Kandouss (naar Gent), Siebe Van der Heyden (naar Mallorca), Simon Adingra (terug naar Brighton) en Teddy Teuma (naar Reims) trokken allemaal de poorten van het Dudenpark achter zich dicht.

Complete make-over

Vooral het afscheid van die laatste zal sterk gevoeld worden. Teuma was 5 jaar lang het hart, de ziel en de longen van Union. De aanvoerder, publiekslieveling en boegbeeld van de renaissance van de traditieclub uit Sint-Gillis. Maar ook Van der Heyden en Kandouss waren graag geziene spelers die voor (defensieve) stabiliteit zorgden. Met wellicht ook nog het vertrek van Victor Boniface -na zijn uitstekende Europa League-campagne gegeerd door zowat heel Europa- in de pijplijn betekent dat niet minder dan een complete make-over voor de Unionisten. Van de basisploeg die twee jaar geleden verbaasde na de promotie blijven enkel nog Christian Burgess, Bart Nieuwkoop en Loïc Lapoussin over. Met een bijrol voor Amani Lazare en Senne Lynen.

Dat zijn de jongens die de kar nu zullen moeten trekken, vraag is alleen of ze die nieuwe rol wel aankunnen. En of er voldoende kwaliteit rond hen zal lopen. Want Union mag dan, naar het voorbeeld van zusterclub Brighton, over een uitstekend scoutingsysteem beschikken, maar elk jaar opnieuw op basis van datavergaring enkele ruwe diamanten ontdekken met een directe meerwaarde, is geen evidentie. Bovendien heeft eigenaar Tony Bloom niet de reputatie snel zijn geldbeugel open te trekken voor gevestigde spelers. De man houdt van een gokje.

Het concept van Blessin

Om die make-over in goede banen te leiden wordt gerekend op Alexander Blessin. Ook al een nieuw gezicht, hij komt op de trainersbank Karel Geraerts vervangen. Die moest enkele weken geleden verrassend opkrassen nadat duidelijk werd dat er geen akkoord gevonden werd over een nieuw, verbeterd contract. Een zoveelste voorbeeld van de spaarzaamheid waarmee het Unionbestuur aan de slag gaat. Geraerts leverde nochtans uitstekend werk en was uiterst geliefd bij supporters en spelers.

Blessin staat erom gekend dat hij graag pressingvoetbal speelt, vertrekkende vanuit een welomlijnd spelsysteem van snelle balverovering, waarbij de namen op het tactische bord minder van tel zijn. Net wat het Unionbestuur zo goed uitkomt op dit moment in clubtransitie.

Voorin wordt erop gerekend dat de boomlange spits Gustaf Nilsson zich verder zal ontwikkelen en opwerpen als aanvalsleider. Achterin krijgt Burgess met de Argentijn Kevin Mac Allister (van Argentinos Juniors) en de jonge Belg Fedde Leysen (van PSV) twee nieuwe kompanen aan zijn zijde, maar beiden moeten de Belgische competitie nog leren kennen. Op het middenveld komt Charles Vanhoutte erbij, die het voorbije seizoen indruk maakte bij Cercle Brugge. Met zijn groot loopvermogen past hij alvast in het concept van Blessin. In dat compartiment vallen met het aanblijven van Lapoussin, Nieuwkoop, Lazare en Lynen de minste problemen te verwachten.

Voorin heerst nog de meeste onduidelijkheid. Van zowel de Duitse centrumspits Dennis Eckert, de snelle Congolese winger Elton Kabungu, de Duitse linksbuiten Henok Teklab als de Finse rechtsbuiten Casper Terho is het afwachten of zij hun stempel kunnen drukken. Geen van hen heeft ervaring op het hoogste niveau in Europa. Het valt voor Tony Bloom en co te hopen dat deze gok hen niet zuur opbreekt.

Volg de Jupiler Pro League, met onder meer de Brusselse derby Union - Anderlecht op vrijdag 28 juli om 20u45, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top