"Naar Manchester City gaan was de enige slechte keuze in mijn carrière"

Premier League | In januari 2004 verraste Daniël Van Buyten met een transfer van Olympique Marseille naar Manchester City. De Engelsen huurden ‘Big Dan’, die toen toch aanvoerder was van de Franse club. Het korte avontuur van de centrale verdediger in Engeland werd allerminst een groot succes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Daniël Van Buyten in het shirt van Manchester City, het blijft een vreemd beeld. De sterke verdediger maakte vooral naam en faam bij Standard, Marseille en Bayern München en velen zijn zijn korte passage bij Manchester City – toen nog niet die grootmacht van nu – al helemaal vergeten. Van Buyten brak in België door bij Charleroi en Standard. Marseille haalde hem in Luik weg voor 12 miljoen euro, wat in die periode een enorme smak geld was.

Ruildeal

In de Ligue 1 liet Van Buyten, die in België vaak zeer kritisch werd benaderd, zich opmerken. In drie seizoenen speelde hij 98 wedstrijden en hij liet ook daar zijn neus voor goals zien als verdediger door maar liefst 15 keer te scoren. In januari 2004 volgde dan een verrassende transfer naar Manchester City, dat hem voor 1 miljoen euro zes maanden huurde. Toenmalig coach Kevin Keegan streed met the Citizens voor het behoud in de Premier League. "Het was waarschijnlijk de enige slechte keuze in mijn carrière", zei Van Buyten ooit in Sport/Voetbalmagazine.

Hij gaf aan waarom. "Toen Bernard Tapie in 2001 terugkeerde naar OM, kwam hij met 12 spelers vanuit zijn netwerk en stuurde hij José Anigo terug naar de U21. Toen die mocht terugkeren was hij uit op wraak. Alle spelers die met Tapie waren meegekomen, werden naar zijn kantoor geroepen. Twee dagen voor het einde van de winterse transferperiode was het mijn beurt. Ik was aanvoerder, had net tien doelpunten gemaakt en we hadden ons gekwalificeerd voor de UEFA Cup, maar hij vertelde me dat ik niet meer zou spelen. Ik wist dat het game over was en accepteerde de ruildeal met David Sommeil door naar City te gaan."

"Ik was niet klaar"

In Engeland speelde Van Buyten uiteindelijk slechts zes wedstrijden: vijf in de competitie en één in de FA Cup. Vanaf eind maart zat hij zelfs niet meer in de wedstrijdselectie. De transfer werd een groot fiasco. "Ik was niet klaar voor Engeland. Dat is ook de reden waarom ik een jaar eerder had geweigerd om naar Manchester United te gaan”, aldus de toen 26-jarige ex-Rode Duivel.

Na deze mislukte passage in Manchester kwam Van Buyten bij Hamburg SV terecht. Daar maakte hij indruk en na twee jaar trok hij naar Bayern München. Daar groeide hij uit tot een belangrijke schakel met 239 wedstrijden en tal van prijzen. Hij zou uiteindelijk acht jaar bij de Duitse topclub spelen en er ook zijn carrière afronden.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top