Nu of nooit voor toptransfer voor Clinton Mata?

Jupiler Pro League | Club Brugge was al zeer actief op de transfermarkt, maar er zullen nog de nodige transfers gaan volgen. Trainer Ronny Deila wil een kleinere kern. Er zullen echter ook basisspelers vertrekken en een van de genoemde spelers is Clinton Mata. Olympique Lyon klopt op de deur. Is het tijd voor een afscheid?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Club Brugge wist met Michal Skoras (6 miljoen euro), Igor Thiago (7 miljoen euro), Victor Barbera (transfervrij) en Hugo Vetlesen (8 miljoen euro) al vier nieuwe spelers voor een totaalsom van maar liefst 21 miljoen euro vast te leggen. De focus lijkt nu vooral te gaan liggen op het uitdunnen van de kern.

Het Franse L’Equipe meldde dat Olympique Lyon een bod van 5 miljoen euro heeft neergelegd voor Clinton Mata. Dat lijkt een martkconforme prijs te zijn voor een 30-jarige verdediger die volgens Transfermarkt een marktwaarde heeft van 4,5 miljoen euro. Voorlopig weigerde Club de voorstellen van de Franse topclub, maar misschien is het voor alle partijen wel tijd om in schoonheid afscheid te nemen.

Moeilijk seizoen achter de rug

Clinton Mata komt uit een zeer moeilijk seizoen met heel veel blessureleed. Hij speelde in totaal 2.202 minuten, het seizoen voordien tikte Mata nog af 4.353 speelminuten. Doordat hij niet topfit was, zakte ook zijn niveau. Voor Club Brugge kan het dus misschien wel de laatste kans zijn om nog een mooie som te vangen voor de sympathieke rechterverdediger. Voor Mata is het ook een laatste kans om een transfer te versieren naar een grotere club en competitie. Op zijn 30ste zal die mogelijk er niet vaak meer komen.

Mata, die nog tot medio 2026 onder contract ligt in het Jan Breydelstadion, was de afgelopen jaren een van de allerbeste verdedigers in België. Met zijn kracht, snelheid, drang naar voren en onverzettelijkheid in de duels was hij een gesel voor de aanvallers. In de Champions League toonde hij zich ook en Mata werd genoemd bij mooie clubs. Zo toonde Sevilla een jaar geleden nog interesse.

Meunier in de plaats?

Club Brugge wist in 2018 Mata voor amper 1,5 miljoen euro weg te halen bij Sporting Charleroi. Een schot in de roos. De voormalige speler van KRC Genk, Sporting Charleroi en KAS Eupen speelde tot op heden 197 duels voor Club. Hij scoorde 6 keer, deelde 16 assists uit, ontving 33 gele kaarten en kreeg 1 keer een rood karton onder de neus geduwd. Hij won 3 landstitels en 2 supercups. Hij heeft dus alles gezien in België.

Bij Club Brugge lijken ze ondertussen de toekomst al voor te bereiden. Met Kryiani Sabbe hebben ze een jong talent achter de hand, maar er komt zeker versterking als Mata (en ook Tajon Buchanan) de club gaan verlaten. Thomas Meunier is een piste, aangezien hij weg moet bij Borussia Dortmund. In België geraakte het gecharmeerd door Louis Patris (Oud-Heverlee Leuven) en Bryan Reynolds (vorig jaar KVC Westerlo en eigendom van AS Roma). Dat zijn echter allemaal vrij dure pistes, waardoor er pas beweging zal komen als Mata en/of Buchanan een transfer weten te versieren.

Volg de Jupiler Pro League op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top