Alexander Blessin naar Union SG: om deze redenen het perfecte huwelijk

Sport | Het zat er al enkele weken aan te komen, maar het is ook eindelijk officieel: Alexander Blessin is de nieuwe hoofdtrainer van Union SG. De 50-jarige Duitse trainer tekende voor twee seizoenen. Op papier lijkt het alvast een perfect huwelijk te zijn. Pickx legt uit waarom.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“De Duitser Alexander Blessin (50) tekent een contract voor twee seizoenen als T1 in het Dudenpark. Blessin was eerder aan de slag als coach bij KV Oostende en Genoa CFC. De coach zal samen met de huidige technische staf de spelersgroep onder zijn hoede nemen vanaf woensdag 5 juli”, liet Union SG weten via de officiële clubkanalen.

Bij de nummer drie van vorig seizoen is het een komen en gaan van trainers. Na Felice Mazzu en Karel Geraerts is Alexander Blessin al de derde trainer in drie jaar tijd voor de Brusselse club. Blessin, die voordien ook aan tafel zat met Oud-Heverlee Leuven, had momenteel geen club. Union SG is een zeer mooie uitdaging voor hem.

Blessin maakte in België furore toen hij als onbekende trainer werd aangesteld bij KV Oostende. In zijn eerste seizoen loodste hij de kustploeg naar een bijzonder knappe vijfde plaats. Blessin is een coach die staat voor zeer intensief voetbal met veel druk naar voren. Met zijn zeer directe manier van voetballen zorgde KV Oostende toen voor zeer veel spektakel. Niemand had verwacht dat KVO toen dergelijk seizoen zou draaien.

Top bij KVO, geflopt in Genoa

Blessin was een onervaren trainer op het hoogste niveau, die bovendien een kern van onbekende spelers had. Niemand wist toen echt wat de waarde was van spelers als Arthur Theate, Jack Hendry, Makhtar Gueye, Fashion Sakala, Andrew Hjulsager, Jelle Bataille en anderen. Sommige jongens speelden al in Oostende, maar Blessin wist hen naar een hoger niveau te loodsen. Theate (Bologna), Hendry (Club Brugge), Hjulsager (AA Gent), Sakala (Rangers FC) en Bataille (Royal Antwerp FC) versierden allemaal een transfer naar een topclub. Na de leegloop ging het in het tweede seizoen een stuk minder, zo werd er onder meer met 1-7 verloren van… Union SG.

Blessin werd vaak gelinkt aan topclubs zoals Standard en Club Brugge, maar hij ging in januari 2022 aan de slag bij de Italiaanse eersteklasser Genoa. Dat werd geen succes. Hij degradeerde en ook in de Serie B kon hij er niet meteen goede resultaten boeken. Na 33 wedstrijden, met daarin 11 zeges, 12 draws en 10 nederlagen, werd hij er in december 2022 ontslagen. Sindsdien is hij op zoek naar een nieuwe werkgever. STVV en OHL polsten, maar het is dus Union SG geworden.

Dezelfde visie als Union SG

Het is geen toeval dat de Brusselaars bij hem zijn terechtgekomen. Union SG speelt al enkele jaren een vergelijkbaar type voetbal als datgene waarvoor Blessin staat. Dat wil zeggen: een soort voetbal met zeer veel druk naar voren, zeer direct en het opjagen van de tegenstander. Union SG verliest deze zomer heel wat kleppers, maar Blessin moet zijn huzarenstukje van bij Oostende herhalen.

Dat wil zeggen dat hij van onbekende spelers toppers, naar Belgische normen, moet maken. Aanwinsten als Fedde Leysen, Matthias Rasmussen, Charles Vanhoutte, Elton Kabangu, Henok Teklab en weldra Kevin Mac Allister zijn niet de grootste namen. Kan Blessin van hen de nieuwe Theate, Sakala, Bataille en andere smaakmakers van weleer bij KVO maken? Bij Union SG hopen ze alvast van wel.

Volg de Jupiler Pro League op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top