Lukaku en Courtois verzorgden (elk op hun manier) de show tijdens dit interlandluik

Rode Duivels |

De Rode Duivels kenden een bewogen week in het voorbije, tweede luik van de EK-kwalificatiecampagne. Met daarbij toch een bevredigend rapport voor de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco, die zowel sportief als naar management toe goeie punten scoorde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De zee was woelig en de golven veroorzaakten flink wat deining, maar de Belgische nationale ploeg leed geen schipbreuk en bereikte veilig en wel de haven. Dat is de conclusie na dit tweede luik van de kwalificatiecampagne richting EK 2024 in Duitsland. De Rode Duivels wonnen van Estland en speelden thuis gelijk tegen de voorlopige groepsleider Oostenrijk. 7 op 9 en tweede in kwalificatiegroep F, de Belgen liggen perfect op koers om naar het EK te gaan. Toch is het gevoel helemaal anders dan bij het debuut van de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco in maart, toen de Rode Duivels meteen swingden tegen Duitsland en Zweden.

O Captain, My Captain

Op voetballend vlak viel het op hoezeer de Rode Duivels deze keer moeite hadden om hun spel op te leggen aan de tegenstanders. Die waren nochtans van minder ampleur dan in het vorige interlandluik. Zowel tegen Oostenrijk als tegen Estland begonnen de Duivels te laks en ongeïnspireerd, werden ze bij momenten (vooral tegen Oostenrijk) zelfs gedomineerd. Het is dankzij een alweer efficiënte en fenomenale Romelu Lukaku dat België er zonder al te veel averij uitkwam. De topschutter aller tijden van onze nationale ploeg voegde nog eens drie stuks toe aan zijn totaal. Hij zit nu aan 7 goals in vier wedstrijden onder Tedesco. Op internationaal niveau duikt hij met zijn 75 interlandgoals zelfs de top 10 van topschutters aller tijden in, wereldwijd.

Op managementvlak zorgde de affaire rond Thibaut Courtois voor een zwarte bladzijde tijdens deze EK-kwalificatiecampagne. De doelman van Real Madrid ervaarde een gebrek aan respect en was gepikeerd omdat Lukaku tegen Oostenrijk als aanvoerder verkozen werd boven hem. Courtois besloot daarop de selectie te verlaten en forfait te geven voor de wedstrijd in Estland. Een démarche die voor heel wat hetze zorgde. Ook binnen de spelersgroep, waar men maar weinig begrip kon opbrengen voor de beslissing van de doelman.

Iedereen hoopt nu dat de komende zomermaanden voor wat bekoeling zorgen bij alle partijen en dat de Belgische nummer 1 in september weer gewoon in het nationale doel kan plaatsnemen. In het andere geval zou het vroegtijdige afscheid van ’s werelds beste doelman een serieuze domper zijn op deze doorstart van de Belgische nationale ploeg.

Tedesco brengt verandering

Voorts bleek uit de voorbije twee wedstrijden dat dit België, zeker met de inbreng van zoveel jonge, nieuwe elementen, heel erg nood heeft aan het leiderschap en het talent van Kevin De Bruyne. De middenvelder van Manchester City moest forfait geven door een blessure opgelopen tijdens de Champions League-finale. Zijn vervangers op het middenveld konden niet echt overtuigen. Noch Youri Tielemans die duidelijk naar zijn beste vorm zoekt, noch Yannick Carrasco die op een voor hem nieuwe positie diende te spelen, noch nieuwkomer Mike Trésor die te weinig in het spel voorkwam, bleken de ploeg op sleeptouw te kunnen nemen. In dit interlandluik werd nog maar eens duidelijk: Tedesco heeft De Bruyne nodig om het tempo te bepalen en de motor van zijn ploeg te doen draaien.

Voetballend viel het allemaal dus wat tegen na die veelbelovende start in maart. Al waren er ook verzachtende omstandigheden. Naast De Bruyne ontbraken nog sleutelpionnen als Amadou Onana en Leandro Trossard. De herpositionering van Timothy Castagne als inverted wingback en bijkomende steun op het middenveld bleek niet echt een succes. Net als Tielemans was hij iemand van wie verwacht werd dat ze de ploeg zouden leiden in dit luik, het tegendeel bleek waar.

Anderzijds bood de afwezigheid of teleurstelling van de vaste waarden de opportuniteit om nieuwe namen te ontdekken. Zo ontdekten de vurige Duivels-fans met Johan Bakayoko en Aster Vranckx twee jongelingen die de toekomst van deze nieuwe generatie mee kunnen kleur geven. Ook Arthur Theate bouwde krediet op met twee vlekkeloze prestaties als linksachter. Hij maakte deel uit van een defensie die vertrouwen heeft getankt: de Duivels incasseerden slechts één doelpunt, een owngoal dan nog. Een fundament om op te bouwen.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top