Zijn Lavia en Onana klaar voor de Europese elite?

Premier League |

Voor allebei wenkt een toptransfer naar een grootmacht in de Premier League: Rode Duivels Amadou Onana en Roméo Lavia staan aan de vooravond van de belangrijkste zomermercato in hun nog prille carrière. Pickx wikt en weegt hun kansen bij de top van de meest prestigieuze voetbalcompetitie ter wereld.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lavia maakte het voorbije seizoen indruk bij Southampton, voor wie de Brusselaar 29 wedstrijden speelde, waarvan 26 als titularis. Daarin scoorde hij één keer. “Lavia's prestaties zijn een lichtpunt voor supporters en hij trekt dan ook de aandacht van enkele topclubs uit het land”, aldus sportsite GOAL in een analyse. “Lavia werd onder Ralph Hasenhuttl vrijwel meteen een sterkhouder en bleef daarna floreren”, schreef de regionale tabloid Southern Daily Echo. “Indrukwekkend”, zo omschreef de BBC zijn debuut in de Premier League. “Hij speelt bijna foutloos”, klonk het bij The Athletic. Toen al was duidelijk dat het een kwestie van tijd was eer Lavia naar de absolute top zou verkassen.

De stap lijkt er nu al te gaan komen. Manchester United, Arsenal en Liverpool zouden hengelen naar zijn diensten, maar Chelsea drukt het meeste door voor een deal – al lijken The Blues nu hun zinnen gezet te hebben op Moisés Caicedo van Brighton. Ook Manchester City, dat Lavia vorig seizoen voor 12 miljoen euro verkocht aan Southampton, ligt op de loer. ManCity liet bij zijn verkoop een terugkoopclausule in zijn contract opnemen. Voor 46 miljoen kan de middenvelder terug naar Manchester. Het enige probleem voor de Citizens is dat die clausule pas in de zomer van 2024 in werking treedt.

Het heeft er hoe dan ook alle schijn van dat de 19-jarige Lavia het uit de Premier League gedegradeerde Southampton weldra vaarwel zal zeggen. Southampton hoopt om een veelvoud van het aankoopbedrag van 12 miljoen euro te vangen voor Lavia. Er circuleren in Engeland bedragen van rond de vijftig miljoen euro.

Ook Onana gegeerd

Ook Onana lijkt binnen afzienbare tijd de stap hogerop te zetten. Onder meer Manchester United en Chelsea zouden de Everton-middenvelder in het vizier hebben. De 21-jarige Onana gold het voorbije seizoen als een lichtpuntje bij een voorts dramatisch Everton, dat nipt aan degradatie ontsnapte. Naar verluidt zou hij de deur van The Toffees deze zomer achter zich willen dichttrekken. The Blues volgen hem al maanden en zijn de voorbije dagen aan het doordrukken. De Londenaars hebben een verdedigende middenvelder nodig na het vertrek van N’Golo Kante naar het Midden-Oosten. 

Voor Chelsea lijkt het binnenhalen van Caicedo wel prioritair, maar Brighton vraagt een hoge prijs voor de middenvelder. Indien Chelsea naast Caicedo zou grijpen, is Onana het plan B.

Voor Engelse media is het alleszins duidelijk: Onana “is gewoon veel te goed om niet bij de top te spelen”. Onana groeide het voorbije seizoen uit tot een vaste waarde bij The Toffees, voor wie hij 33 keer in actie kwam, waarvan 29 keer als titularis. Hij scoorde één doelpunt en deelde twee assists uit. Hij wordt in Engeland vergeleken met Patrick Vieira: zijn postuur lijkt veel op dat van de Arsenal-legende en hij speelt op een vergelijkbare positie. Premier League-waarnemers zoals Ian Wright vinden dat Onana klaar is voor de stap hogerop: “Hij is een zeer capabele speler”, zei de ex-Arsenal-spits in januari in het voetbalprogramma ‘The Kelly and Wrighty Show’.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top