(Ex)-CPL’ers met jonge Rode Duivels op zoek naar glorie op EK U21

Challenger Pro League | De beloftenploeg van de Rode Duivels gaat vanaf 21 juni op zoek naar glorie op het Europees kampioenschap UEFA European Under-21 Championship. Trainer Jacky Mathijssen maakte daarvoor eerder deze week zijn selectie bekend en rekent op vijf spelers met een verleden in de Challenger Pro League.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Waar een selectie voor de nationale ploeg in een niet zo ver verleden nogal uitzonderlijk was voor spelers in de Belgische tweede klasse, is dat nu niet meer het geval. Het niveau is aanzienlijk omhoog en spelers worden al op jonge leeftijd op de voet gevolgd. Een aangename vaststelling dus dat vijf spelers in de selectie van de Rode Duivels voor het Europees kampioenschap voor beloften een verleden hebben in de Challenger Pro League.

Doelmannen

Doelman Maxime Delanghe (22) van Lierse K. speelde zelfs afgelopen seizoen 18 wedstrijden in de CPL, waarin hij zich 38 keer moest omdraaien en met de club op een vijfde plaats eindigde. Na een akkefietje met trainer Tom Van Imschoot verloor hij zijn basisplaats. De ex-speler van PSV genoot zijn jeugdopleiding bij RSC Anderlecht en versierde eerder vandaag een transfer naar Cercle Brugge. Hij zal tijdens het EK alvast zijn toekomstige ploegmaats Hugo Siquet en Olivier Deman ontmoeten bij de jonge Rode Duivels.

Delanghe is samen met Senne Lammens (20) van Club NXT de vaste doublure voor eerste doelman Maarten Vandevoordt (Racing Genk). Ook Lammens maakte afgelopen seizoen overigens af en toe zijn opwachting in de Challenger Pro League. Hij stond in doel bij 9 wedstrijden in de reguliere competitie en 2 wedstrijden in de nacompetitie. Hij zat ook enkele keren op de bank als reservedoelman bij de hoofdmacht van Club Brugge in de Jupiler Pro League.

Trio van Club NXT in seizoen 2020-2021

Ook in het verdedigend compartiment van de nationale beloftenploeg vinden we twee spelers terug met een verleden in de Challenger Pro League. Zo speelde Maxim De Cuyper (22) kampioen met KVC Westerlo, waarin hij zes keer scoorde en vijf assists gaf. Voorheen had De Cuyper ook al met Club NXT 20 wedstrijden in de tweede klasse op zijn palmares, met 5 doelpunten en drie assists. In datzelfde seizoen bij Club Brugge was ook Ignace Van der Brempt een vaste waarde in de CPL, met 11 wedstrijden (2 doelpunten en 1 assist). Vandaag is Van der Brempt aan de slag in de Bundesliga bij RB Salzburg, maar beide voormalige ploegmaats ontmoeten elkaar terug in de nationale selectie.

En last, but not least Arne Engels (19). De centrale middenvelder maakte na 15 wedstrijden in de Challenger Pro League bij Club NXT halverwege het seizoen de overstap naar FC Augsburg in de Bundesliga en werd er meteen een vaste waarde. Ook hij speelde in seizoen 2020-2021 overigens met De Cuyper en Van der Brempt bij Club NXT in de CPL.

Zulte Waregem

Ook fans van kersvers Challenger Pro League-lid Zulte Waregem zullen overigens de resultaten van de nationale beloftenploeg op de voet willen volgen. Met Ewoud Pletinckx is ook één van hun voormalige vaste waarden geselecteerd voor het Europees kampioenschap. Hij speelde echter zelf nooit in de CPL en verdedigt vandaag de kleuren van OH Leuven.

Het Europees kampioenschap U21 gaat van start met een groepsfase op 21 juni. België is ingedeeld in een groep bij Georgië, Nederland en Portugal. De twee eerste uit de groep stoten door naar de kwartfinale. De finale vindt plaats op 8 juli.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top