Hoe onze profclubs in ijltempo veramerikaniseren
Belgische eigenaars van clubs uit de Pro League zijn een uitstervende soort. Grote bedrijven van over de grote plas verstevigen hun grip op ons vaderlandse voetbal. Het meest recente voorbeeld is de Amerikaanse overname van KV Kortrijk.
KV Kortrijk heeft een nieuwe eigenaar en hij is Amerikaan. De Kaminski Group, een sportinvesteringsfonds uit New York, heeft de West-Vlaamse club voor 15 miljoen euro overgenomen. KVK was al een tijdje niet meer volledig Belgisch, nadat het in 2015 werd gekocht door de Maleisiër Vincent Tan.
Kortrijk is de zevende Belgische club die onder Amerikaanse vlag komt te staan, na Standard, RWDM, Lommel, Club Brugge (gedeeltelijk), Beveren en KV Oostende. Dit is meer dan een trend; het is een ware overnamegolf die waarschijnlijk niet meer te stuiten is. België is een wingewest voor de Yankees.
Goedkope clubs
Terwijl Amerikaanse clubs soms enkele miljarden waard zijn en het moeilijk is om op Amerikaanse bodem nieuwe clubs op te richten, richten Amerikaanse investeerders zich in plaats daarvan op Europa. Alleen al het aantal clubs en de sterk ontwikkelde markt betekenen dat teams gemakkelijk op te kopen zijn. “De opkomst van de Amerikanen is geen trend, maar een bevestiging van een trend die zich de laatste jaren heeft ontwikkeld, niet alleen in België maar in heel Europa”, legt Jos Verschueren, directeur Sport Management bij BVUB (Brussel), uit.
Clubs in België zijn niet erg duur, en dat trekt Amerikanen aan. 15 miljoen voor Kortrijk, minder dan 10 voor RWDM, 55 voor Standard: zakcentjes in vergelijking met de enorme hoeveelheden Amerikaans kapitaal. De Amerikanen zien dit dan ook als een kans om winst te maken. “Hun businessmodel is pure winst, er is geen sportief project.”
En wat al deze aankopen gemeen hebben, is dat ze deel uitmaken van een Europees of zelfs wereldwijd netwerk. De Kaminski Groep is ook eigenaar van de Griekse club Panaitolikos en zou ook Everton willen kopen. RWDM is verbonden aan de Eagle Group, die ook Botafogo, Lyon en Crystal Palace bezit. Wat Standard betreft is 777 Partners eigenaar van Genoa, Sevilla, Red Star in Frankrijk en Hertha Berlin in Duitsland.
Topclubs ook in het vizier
Hoewel het vaak kleinere clubs zijn die hun ziel verkopen aan het grote geld, heeft Standard aangetoond dat de traditieclubs met een rijke historie ook niet immuun zijn voor de Amerikaanse overnamehonger. Club Brugge is op zoek naar nieuwe investeerders voor een volledige of gedeeltelijke overname, maar heeft al een deel van zijn aandelen verkocht aan Orkila Capital. Zijn Anderlecht, Racing Genk en AA Gent de volgende in de rij? Volgens Jos Verschueren zal één club de komende jaren alvast níet zwichten voor het Amerikaanse kapitaal: Antwerp. Dat heeft alles te maken met de enorme investering van Paul Gheysens.
Maar is het een kwalijke zaak dat steeds meer Belgische clubs in Amerikaanse handen komen? “Ik denk dat Amerikaanse investeerders garant staan voor meer transparantie”, aldus Verschueren.
Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.
Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!
Lees ook:
- Deze iconen uit de Jupiler Pro League zetten hun spelersloopbaan stop
- Treedt Gift Orban in de voetsporen van Jonathan David en Victor Osimhen?
- Zal Standard binnenkort jong talent van Everton kunnen inzetten?