Manchester City in de galerij der groten... dankzij 2,3 miljard euro aan investeringen

UEFA Champions League | Manchester City heeft voor het eerst in zijn geschiedenis de Champions League gewonnen. De Engelse franchise, die sinds 2008 in handen is van sjeik Mansour, komt hierdoor eindelijk in de galerij der allergrootste Europese voetbalclubs terecht. De kostprijs van dit alles? Ongeveer 2,3 miljard euro.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Money makes the world go round. Deze uitspraak is ook van toepassing in de Europese voetbalwereld. Dat bleek sinds 2004 tenminste toen de Russische miljardair Roman Abramovich Chelsea FC overnam en sindsdien dankzij zijn vele investeringen sportieve successen behaalde met de club. Het blijkt ook uit de recente sportieve resultaten van Paris Saint-Germain in de Ligue 1 en de recente opmars van Newcastle United in de Premier League. Manchester City heeft, net als de vermelde clubs, een steenrijke voorzitter en mede dankzij de centen die hij op tafel heeft gelegd, won Man City gisteren de UEFA Champions League. Het kostte hem ‘maar’ 2,3 miljard euro aan transfers.

Guardiola kreeg de sleutels

Manchester City werd in 2008 overgenomen door Abu Dhabi United Group, een investeringsfonds uit de Verenigde Arabische Emiraten dat opgericht is door sjeik Mansour bin Zayed al Nahyan. De Engelse club stond voor die overname te boek als een middenmoter die vaak het onderspit moest delven tegen de eeuwige rivaal en stadgenoot Manchester United, maar dat veranderde snel na de overname.

Het bestuur van Man City deed enkele opvallende transfers en voerde ook structurele wijzigingen door waardoor de franchise langzaam maar zeker uitgroeide tot een topclub binnen de Premier League. City won sinds de overname in 2008 talloze prijzen in Engeland, waaronder 7 landstitels en 3 FA Cups, maar het kon nooit aanspraak maken op Europese trofeeën zoals de Europa League of de Champions League.

Die laatste competitie staat te boek als de beste voetbalcompetitie ter wereld en is voor heel wat voetballers het summum. Voormalige Manchester City-speler Yaya Touré vond dat overigens ook. Volgens hem was de Champions League cruciaal als je een topclub wilde worden. "Als je wil dat je club gerespecteerd wordt door andere grote teams, moet je de Champions League winnen", stelde de middenvelder immers ooit in de pers.

Het bestuur van Man City probeerde deze doelstelling jarenlang te bereiken door de allerbeste spelers naar Manchester te halen. Robinho passeerde bijvoorbeeld de revue. Maar ook Vincent Kompany, Sergio Aguero, David Silva, Yaya Touré werden met een flinke zak geld naar Manchester City gelokt. In 2016 klopte het bestuur aan bij de Catalaanse coach Pep Guardiola. Hij moest de club niet enkel landstitels bezorgen, maar ook de Champions League.

Guardiola kreeg de beste spelers tot zijn beschikking, waaronder Erling Haaland, Phil Phoden en Kevin De Bruyne, en boetseerde een herkenbaar team dat aanvallend en vloeiend voetbal speelde. De club raakte steeds verder in de Champions League, maar zag de Beker met de Grote Oren helaas ook enkele keren aan zich voorbijgaan. Gelukkig bleef Man City het vertrouwen houden in Guardiola en zijn kern waardoor het dit jaar wel prijs was en Man City zelfs de treble won. Vijftien jaar nadat de weg naar de top was ingezet.

Volg de UEFA Champions League op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook: 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top