Alcaraz-Djokovic, een duel voor de geschiedenisboeken op Roland Garros

Sport |

Carlos Alcaraz en Novak Djokovic treffen elkaar vrijdag in de halve finale van Roland Garros in een titanenstrijd die veel weg heeft van een finale. Het wordt een spannend weerzien voor de twee giganten, die elkaar niet meer hebben ontmoet sinds hun episch duel in Madrid, iets meer dan een jaar geleden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deze halve finale op Roland Garros stond in de sterren geschreven. Zodra de loting voor het toernooi in Parijs bekend was, werd volgens de logica van de wet van de sterkste duidelijk dat Carlos Alcaraz en Novak Djokovic elkaar in de halve finale zouden treffen. En zo geschiedde: de twee klopten alle tegenstand op weg naar hun halve finale, waarin ze een jaar na hun memorabele halve finale op de ATP Masters 1000 in Madrid opnieuw de degens kruisen.

We schrijven 7 mei 2022. Amper een dag nadat hij Rafael Nadal had verslagen in de kwartfinales, kijkt Alcaraz die andere levende tennislegende en toenmalige nummer één van de wereld, Novak Djokovic, in de ogen. In een spectaculaire marathonwedstrijd van uitzonderlijke intensiteit, met slechts drie breaks, wint het Spaanse wonderkind met 6-7 (5/7), 7-5, 7-6 (7/5) in 3 uur en 35 minuten en eist zo de tweede Masters 1000-finale van zijn nog prille carrière op.

Episch duel

In die drieënhalf uur liet de inwoner van El Palmar zijn spectaculaire spel zien, zowel aanvallend als creatief, met razendsnelle forehands, de drang om naar voren te spelen, hypervroege balcontrole en een paar briljante ingevingen, allemaal gecombineerd met een kalmte die verbluffend is op zo'n jonge leeftijd. Vóór Alcaraz, die in de finale de Duitser Alexander Zverev versloeg, had nog nooit iemand Nadal en Djokovic geklopt in hetzelfde graveltoernooi.

Dertien maanden later ontmoeten de twee mannen elkaar opnieuw, met als inzet: een plaats in een grandslamfinale. Heeft Alcaraz, die Djoko onttroond heeft als de nummer één van de wereld, een mentaal voordeel? Niet volgens de man zelf. Het moet gezegd dat de inzet nu veel hoger is: naast een finaleplek op een grandslam staat in deze onderlinge confrontatie ook de status van beste speler ter wereld op het spel.

Ervaringsdeskundige ‘Nole’

In ervaringsopzicht helt de balans duidelijk over naar 'Nole', die een afspraak met de geschiedenis heeft als hij zondag de meest succesvolle mannelijke speler aller tijden kan worden door zijn 23ste grandslamtitel te veroveren. Maar Alcaraz, die door sommigen wordt omschreven als de perfecte samensmelting van Djokovic, Nadal en Roger Federer, wordt nu al omschreven als zijn mogelijke opvolger. Hij is pas 20 jaar oud en heeft al acht titels op zijn naam staan, waaronder een US Open en drie Masters 1000-titels. Misschien is zijn enige onbekende factor zijn vermogen om met de druk om te gaan.

“Dit wordt de grootste uitdaging voor mij tot nu toe in dit toernooi. Als je de beste wilt zijn, moet je de beste verslaan, en hij is hier de te kloppen man”, gaf Djokovic toe over zijn volgende tegenstander, die het zelf “een droom” vindt om tegenover de Serviër te staan in de halve finale van Roland Garros. Onderstreept deze wedstrijd de machtswissel tussen de oude en nieuwe generatie? Eén ding is zeker: de winnaar van deze titanenstrijd zal zondag de torenhoge favoriet zijn voor de Coupe des Mousquetaires.

Volg de halve finale bij de mannen op Roland Garros tussen Carlos Alcaraz en Novak Djokovic vandaag om 14u45 op Eurosport 1, beschikbaar in het basis tv-zender aanbod van Proximus Pickx.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top