Treedt Gift Orban in de voetsporen van Jonathan David en Victor Osimhen?

Sport | Nadat hij tijdens de wintermercato is aangekomen bij KAA Gent, lijkt het erop dat Gift Orban niet lang zal blijven plakken. De Nigeriaanse spits wordt gevolgd door twee Ligue 1-clubs, waaronder Lille OSC. Zou het scenario van Jonathan David en Victor Osimhen zich kunnen herhalen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Orban liet na zijn aankomst tijdens de laatste wintermercato niet na om te tonen dat hij de koopsom van 3,3 miljoen meer dan waard was. In de zes maanden op het Gentse gras heeft de 20-jarige Nigeriaan 22 wedstrijden gespeeld (waaronder in de Conference League), waarin hij 20 doelpunten scoorde. Met zulke mooie prestaties loopt the Gift that keeps on giving natuurlijk al snel in de kijker van enkele gerenommeerde Europese clubs.

Het ziet er naar uit dat Gent voor Orban slechts een korte tussenstop wordt. Dat kan ook moeilijk anders als je ziet dat de Nigeriaanse speler momenteel op de gespecialiseerde site Transfermarkt wordt gewaardeerd op een slordige 9 miljoen euro. De Buffalo's kunnen bij een transfer wellicht meer vangen - in de grootteorde van 15 tot 20 miljoen euro - en als club die toch wat krap bij kas is, is het bijna misdadig om een kans op zoveel winst te laten schieten.

Naar Frankrijk?

De twee clubs die op dit moment het meeste kans maken om een deal te sluiten met Gift Orban, komen beide uit de Ligue 1 en Noord-Frankrijk. Bij LOSC speelt het probleem dat Jonathan David, die in 2020 overkwam van Gent, deze zomer moet vertrekken. Lille heeft de Canadees verkocht voor 50 miljoen euro, geen onaardig bedrag voor een speler die in drie seizoenen 58 doelpunten in 137 wedstrijden heeft gemaakt. Vermoedelijk zal LOSC een deel van het bedrag makkelijk kunnen herinvesteren. En Orban lijkt daar de ideale kandidaat te zijn.

Hij zou het voorbeeld kunnen volgen van Victor Osimhen, die in 2019 overkwam van Charleroi. De Nigeriaan had 18 doelpunten gescoord in 38 wedstrijden in het enige seizoen dat hij in het Pierre Mauroy-stadion doorbracht voordat hij naar Napoli vertrok. Tegenwoordig is hij een van de meest geliefde spitsen op Europese bodem. 

Exit Openda

De andere club die aast op de Nigeriaanse spits, is RC Lens. Momenteel laat de clubkas het nog niet toe om een dure vogel als Orban aan te werven, maar daar zal binnenkort verandering in komen. Les Artésiens hebben immers hun zinnen gezet op de verkoop van Loïs Openda.

De Rode Duivel, die dit seizoen in de Ligue 1 21 doelpunten op zijn naam heeft, wordt op de voet gevolgd door RB Leipzig. Ze hebben naar verluidt 30 miljoen euro veil voor Orban, wat ruim genoeg is voor Lens om vervolgens Orban te kopen. Voor de club zou deze deal geen grote aanpassing betekenen, de speelstijl van de Nigeriaanse spits is gelijkaardig aan die van Openda.

Voor Gent staat vast dat de verkoop van Orban een groot gemis zal worden. Maar de Buffalo's hebben in de afgelopen seizoen bewezen dat ze oog hebben voor het aanwerven van succesvolle aanvallers. We denken bijvoorbeeld aan Hugo Cuypers, die medio 2022 de overstap maakte naar de Ghelamco Arena en tot midden 2026 onder contract ligt. De miljoenen die Gent voor Orban krijgt, zullen zeer zeker opnieuw worden geïnvesteerd in andere succesvolle spitsen.

Volg de Champions League op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.


Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top