Dit zijn de waanzinnige statistieken van Pep Guardiola

Sport | Deze zaterdag speelt Pep Guardiola een nieuwe Champions League-finale. Nadat ze twee jaar geleden verslagen werden door Chelsea, zullen de Citizens ongetwijfeld hun eerste Champions League-trofee willen winnen. Voor Pep Guardiola is deze finalewedstrijd een kans om zijn indrukwekkend palmares nog wat aan te dikken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Manchester City maakt aanstaande zaterdag kans om de zesde Engelse club te worden die de Champions League wint. In het verleden gingen Liverpool, Manchester United, Chelsea, Nottingham Forest en Aston Villa hen voor. Voor de Citizens zou een overwinning des te zoeter smaken, want in 2021 hadden ze de Champions League-finale bereikt maar werden ze tot ieders verbazing verslagen door Chelsea.

Voor Pep Guardiola is dit alles niet nieuw: hij won al twee keer de Champions League met FC Barcelona, in 2009 en 2011. Mede door deze prijzen wordt hij wel eens een van de meest succesvolle voetbalcoaches in de geschiedenis genoemd. We overlopen kort enkele cijfers.

Drie hattricks

Met Manchester City heeft Guardiola dit jaar zijn vijfde landstitel in 7 seizoenen gewonnen in het Etihad Stadium, en zijn tweede FA Cup. Maar bovenal heeft hij in de Premier League onlangs een fantastische treble behaald door in 2021, 2022 en 2023 de titel te veroveren. Sinds de oprichting van de hoogste Engelse voetbalklasse in 1992 hebben slechts twee coaches deze prestatie geleverd: Sir Alex Ferguson bij Manchester United (van 1999 tot 2001 en van 2007 tot 2009) en Pep Guardiola zelf (bij Manchester City).

De Spanjaard is trouwens niet aan zijn eerste hattrick toe. Met Barça deed hij het in de Primera División tussen 2009 en 2011. Met Bayern won hij drie Bundesligatitels op rij tussen 2014 en 2016. Guardiola werd zo de eerste coach die een dergelijke prestatie neerzette in drie Europese toplanden.

Uitgebreid palmares

Maar het palmares van Guardiola reikt verder dan deze kampioenschappen en Europese titels. De Catalaan drukt zijn stempel op bijna alle competities waaraan hij met zijn ploegen deelneemt. Zo won hij 2 keer de Copa Del Rey, 3 keer de Supercopa de España, 3 Club World Cups, 2 Duitse bekers, 2 FA Cups, 4 EFL Cups en 2 FA Community Shields.

Met zijn 34 gewonnen trofeeën sinds het begin van zijn coachingcarrière staat Pep Guardiola in de top 3 van de meest succesvolle coaches in de Europese voetbalgeschiedenis. Hij moet alleen de Roemeen Mircea Lucescu (38 prijzen) en Sir Alex Ferguson (48 prijzen) voor zich laten gaan.

Volg de finale van de UEFA Champions League op de zender Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top