Is Loïs Openda klaar voor een nieuwe stap voorwaarts met RB Leipzig?

Sport | Loïs Openda is de revelatie van het Franse voetbalseizoen, zoveel is zeker. Het is dan ook niet verwonderlijk dat verschillende succesvolle teams uit de Duitse voetbalcompetitie hem op de voet volgen. Het lijkt erop dat RB Leipzig concrete plannen heeft om hem een contract te geven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Openda is onstopbaar. Met 21 goals en 4 assists dit seizoen in de Ligue 1 was de Luikenaar een van de belangrijkste spelers in het buitengewone seizoen voor RC Lens. De Noord-Franse club eindigde zelfs op de tweede plaats in het klassement achter Paris Saint-Germain. Met zijn 21 doelpunten in de Franse competitie steeg de Rode Duivel naar de vierde plaats in de ranglijst van topscorers. Hij moet alleen Kylian Mbappé (PSG, 29), Alexandre Lacazette (Lyon, 27) en Jonathan David (Lille, 24) voor hem laten.

Openda, die afgelopen zomer aankwam bij RC Lens, zal weinig kans krijgen om zich te settelen in het Bollaert-stadion. RB Leipzig staat momenteel al heel dicht bij het aanwerven van de Luikse speler. Volgens meerdere bronnen zou de speler zelfs al een overeenkomst voor een vijfjarig contract hebben met de club, die het nog eens moet worden met RC Lens over de gepaste vergoeding, vermoedelijk een slordige 30 miljoen euro. Voor een speler die een paar maanden geleden 10 miljoen kostte, is dit bedrag pure winst.

Progressie

Voor de spits zou de verhuis naar Leipzig natuurlijk een ideale transfer zijn, als de deal doorgaat. RB Leipzig is – nog – geen zwaargewicht in de Bundesliga zoals Bayern en Dortmund, maar is snel uitgegroeid tot een sterkhouder in de Duitse competitie en eindigde regelmatig in de top 5. Dit seizoen eindigde de Oost-Duitse club als derde een haalde een deelname aan de Champions League binnen. In de Red Bull Arena zal de oud-speler van Brugge bijgevolg de kans krijgen om zijn toch al indrukwekkende vooruitgang voort te zetten.

Bij de start van het seizoen 2018-2019 maakte Openda zijn profdebuut bij Club Brugge. Aan het einde van het seizoen werd hij naar Nederland gestuurd, naar Vitesse Arnhem, om speeltijd te krijgen en zijn kennis bij te schaven. De uitleenbeurt werd een groot succes, want in zijn tweede jaar bij Vitesse sloot hij het seizoen af met 18 doelpunten in 33 Eredivisie-wedstrijden. Dankzij deze prestaties op Nederlandse bodem openden er deuren naar de Franse competitie en onze nationale voetbalploeg.

Vervanging

Openda zou een grote aanwist kunnen zijn voor Leipzig. De Duitse ploeg moet het momenteel stellen zonder Christopher Nkunku, de Fransman die zijn biezen heeft gepakt om de leiding van Chelsea op zich te nemen. Het is niet makkelijk om een speler te vervangen die dit jaar 23 goals en 9 assists scoorde in 36 wedstrijden, maar Openda zou wel eens de geschikte man voor deze klus kunnen zijn.

Je kan dus wel stellen dat er een grote druk rust op de schouders van de Luikse speler als hij het bod van Leipzig aanvaardt. Tegelijk zou een transfer naar Leipzig een belangrijke stap in zijn carrière kunnen betekenen - op zijn leeftijd is het zaak om niet te lang stil te blijven staan. De spits stond echter ook al onder grote druk toen hij bij Lens tekende, aangezien hij de duurste aankoop in de geschiedenis van de club was geworden. Als prestaties uit het verleden een indicatie zijn voor de toekomst, lijkt het erop dat Openda bij Leipzig niet zal bezwijken onder de hoge verwachtingen.

Collega's typeren Openda als een jongeman die niet gemakkelijk opgewonden raakt en leergierig is. Hij zou in Marco Rose een coach moeten vinden die hem nog meer kan verbeteren.

Volg de Bundesliga het hele seizoen door op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Lees meer: 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top