Elina Svitolina toont dat het moederschap en topsport prima samengaan

Sport | De Oekraïense Elina Svitolina toont op Roland Garros dat het moederschap perfect te combineren valt met sport op topniveau. Amper zeven maanden na haar bevalling heeft ze zich gekwalificeerd voor de achtste finales, die ze zondag speelde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na 2 uur en 17 minuten speeltijd kon Elina Svitolina al zegevieren. De Oekraïense versloeg de Russische Anna Blinkova in 3 sets met 6-2, 2-6 en 5-7. De wedstrijd was niet alleen symbolisch vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, maar ook omdat Svitolina vecht om terug te keren naar het hoogste niveau na de bevalling van haar eerste kind.

Met het bereiken van de achtste finales van Roland Garros liet Svitolina zien dat ze terug een topnotering ambieert op de wereldranglijst. Ze was in september 2017 de nummer 3 van de wereld maar viel door een gebrek aan speltijd terug naar plaats 191. Ze is in navolging van onze landgenote Kim Clijsters vastbesloten om te bewijzen dat een zwangerschap geen belemmering vormt voor een topsportcarrière.

Snelle terugkeer

In oktober 2022 werden Elina Svitolina en haar man Gaël Monfils de ouders werden van Skaï, een meisje. Zes maanden later keerde de Oekraïense terug naar de court, in het Amerikaanse Charleston. Ze mocht daar met een wildcard beginnen maar verloor in drie sets tegen de Kazakse Yulia Putintseva. In mei 2023 won Svitolina enkele opeenvolgende wedstrijden op de L'Open 35 in het Franse Saint-Malo, maar moest uiteindelijk buigen voor kampioen Sloane Stephens. Daarna reeg ze opnieuw enkele successen aan elkaar, waaronder haar 17de WTA-titel in Straatsburg. Beetje bij beetje maakte zze vorderingen en tekende ze steeds meer goede prestaties op voordat ze terugkeerde naar Roland Garros.

Na haar eerste zwangerschap was Kim Clijsters twee jaar afwezig. Svitolina wachtte slechts zes maanden. Hoewel dat voor iedereen snel lijkt, zegt Svitolina dat zij popelde om opnieuw te mogen spelen. "Iedereen vertelt me ??dat mijn terugkeer snel was, maar ik had het gevoel dat mijn rustperiode eeuwig duurde", liet ze zich ontvallen na de kwalificaties voor de achtste finales.

Minder druk

Elina Svitolina heeft hard gewerkt om terug in vorm te komen, zowel op fysiek niveau als op technisch gebied. De Oekraïense speelt opnieuw vlijmscherp, maar het is vooral op mentaal vlak dat ze rijper is geworden. "Ik voel minder druk op mijn schouders", antwoordde ze op de vraag of ze afgelopen jaar een transformatie doormaakte. Tegelijk gaf zetoe dat "alles is veranderd".

Vandaag heeft de speelster het gevoel "net zo sterk te zijn als voorheen, misschien zelfs sterker", zoals ze na haar eerste ronde uitlegde. Kan ze voor een verrassing zorgen zoals Clijsters deed op de US Open in 2009?

Volg het grandslamtoernooi van Roland Garros van 28 mei tot 11 juni op Eurosport 1 en Eurosport 2.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top