Minireeks 'ex-spelers CPL': hoe zou het zijn met... Leonardo Rocha?

Sport | Tijdens de winterse transferperiode wuifden heel wat spelers - al dan niet gewild - de Challenger Pro League uit om ergens in het buitenland aan de slag te gaan. Hierdoor verdwenen ze vaak snel van de Belgische radar. Maar de zomerbreak geeft ons de tijd om de 'verloren zonen' op te speuren en na te gaan hoe ze het er de voorbije maanden vanaf hebben gebracht bij hun nieuwe club.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We beginnen met misschien wel de meest opvallende naam die in januari 2023 de Challenger Pro League vaarwel zegde voor een buitenlands avontuur: Leonardo Rocha.

De Portugese spits was de voorbije jaren een fenomeen geworden in 1B nadat hij in 2018 - 2019 topschutter werd bij Lommel SK en dan via een mislukt avontuur bij 1A-club AS Eupen ook nog even op huurbasis bij RWDM belandde. Vorige zomer was het dan weer Lierse dat de rijzige spits definitief overnam van de Oostkantonners; maar de Pallieters konden uiteindelijk slechts zes maanden plezier beleven aan hun nieuwe doelpuntenmachine.

Want na (alweer) een vlotte doelpuntenraid (12 goals in 17 duels) kreeg Rocha namelijk de kans om aan de slag te gaan in de Poolse Ekstraklasa; waar middenmotor Radomiak hem een contract voor 3,5 seizoen voorschotelde. Lierse wilde haar spits niks in de weg staan en liet hem met pijn in het hart vertrekken. Met 38 goals in 62 CPL-matchen verloor 1B dan ook een van haar absolute smaakmakers.

Torinstinct

In Radom - op zo'n 230km van de Oekraïnse grens - duurde het vier matchen vooraleer Rocha doorhad dat hij zijn torinstinct dan toch mee in zijn valies had gestopt. In die vier eerste duels mét Rocha in de basis verloor Radom geen enkele keer; maar scoorde het wel maar één goal. Maar in de vijfde match trof de spits 2x raak (1-3 winst bij tegen Legia Gdansk) en was de trein weer vertrokken. In de daaropvolgende acht duels scoorde Radom welgeteld vier goals en die vier doelpunten kwamen allemaal van Rocha.

Toch werd het nog een seizoenseinde in mineur voor de Portugees; want in de laatste vier duels van het seizoen moest Rocha aan de kant blijven met een vochtophoping in de knie. Desalniettemin miste de doelpuntenmachine zijn start in Polen dus allerminst. Radomiak eindigde het seizoen op een tiende plaats (op 18 ploegen) en Rocha werd - met slechts 13 duels op de teller - meteen clubtopschutter van het seizoen 2022-2023.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top