De toekomstige Rode Duivels: Mandela Keita, kracht en techniek op het middenveld

Sport |

In 2023 stelt Pickx elke week een jong Belgisch talent voor waarvan verwacht wordt dat hij in de toekomst een rol zal gaan spelen bij de Belgische nationale ploeg. Vandaag is het de beurt aan Mandela Keita.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dit seizoen konden, tegen de verwachtingen in, enkele jonge spelers hun stempel op de Jupiler Pro League drukken, Arthur Vermeeren van Antwerp is er één van. Maar de Great Old heeft nog een jonge knaap die furore maakt op het middenveld: Mandela Keita. De 21-jarige middenvelder, die de laatste zes maanden werd uitgeleend, voelt zich schijnbaar wel thuis in Antwerpen en maakte een ware explosie mee.

Antwerp zou de youngster maar al te graag houden, maar moederclub OHL heeft een fiks prijskaartje van 10 miljoen op Keita geplakt. Dat is te veel voor de club uit Deurne-Noord en dus speelt Keita naar alle waarschijnlijkheid volgend seizoen in Leuven. Al lijkt het dat Keita het in de Jupiler Pro League niet lang zal volhouden, hij is gemaakt voor een stap hogerop.

Interessant profiel

Op Den Dreef werd Keita eerst als spits opgeleid. Daar merkten de coaches meteen op dat hij technisch enorm sterk aangelegd was. In de loop der jaren werd echter duidelijk dat hij beter tot zijn recht zou komen op het middenveld. Keita weet namelijk wel raad met kleine ruimtes en is in staat om ballen te recupereren op het middenveld. Maar zijn verleden als spits geeft hem ook het talent om af en toe door te drukken in de aanval. Zijn doelpunt tegen Union was daar een mooi voorbeeld van.

Waar het Vermeeren door zijn jonge leeftijd misschien nog wat ontbreekt aan stevigheid, maakt de fysieke kracht van Keita veel goed. Ze vullen elkaar goed aan, en dat is merkbaar in de resultaten.

Kanshebber bij de Duivels?

Mandela Keita heeft een sterk profiel en zijn stijl doet een beetje denken aan Axel Witsel, maar zou hij ook een plaats kunnen verdienen in de selectie van Tedesco? Het is niet zo dat hij op termijn geen kans bij de Duivels zou verdienen, maar de plaatsen op het middenveld bij de nationale ploeg zijn momenteel erg duur.

Met Amadou Onana, Orel Mangala, Romeo Lavia en Youri Tielemans heeft de Italo-Duitser een stevige pool waaruit hij kan kiezen. En zeker als je Nicolas Raskin, Arthur Vermeeren, Eliot Matazo en Aster Vranckx toevoegt, wordt de lijst met kanshebbers ongelooflijk lang.

Fan van deze reeks? lees dan zeker ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top