De laatste Europese tickets en de strijd om behoud: dit staat nog op het spel op de slotspeeldag in de Serie A

Sport |

Met nog één speeldag te gaan heeft de Italiaanse competitie nog niet al zijn geheimen prijsgegeven. Dat Napoli de landstitel pakt, weten we wel al eventjes, maar onderaan het klassement blijft het spannend tot het einde. En ook voor de laatste Europese tickets wordt nog stevig gevochten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Al een maand geleden, op 4 mei, wisten we wie AC Milaan opvolgt als Italiaans landskampioen: SSC Napoli. De ex-club van Dries Mertens overvleugelde de Serie A van begin tot eind en won meer dan terecht zijn derde Scudetto in de clubgeschiedenis. Succescoach Luciano Spalletti maakte zo een einde aan een droogte van 33 jaar voor de fiere Napolitanen. Zijn ploeg mag dus rustig uitbollen in de competitie, maar voor heel wat teams staat er op de 38e en laatste speeldag nog heel wat op het spel.

Wie degradeert als derde ploeg?

Onderaan het klassement bijvoorbeeld, waar nog één degradant moet aangeduid worden. Sampdoria en Cremonese, vorig seizoen nog gepromoveerd, verdwijnen al zeker naar de Serie B. Lecce leek lange tijd ook in vieze papieren te zitten, maar kan na de zege op de vorige speeldag tegen Monza een zucht van opluchting slaken. De degradatiestrijd gaat nu nog tussen Spezia en Hellas Verona, zij delen de 17e en 18e plek met evenveel punten. Beide clubs wacht op de slotspeeldag een serieuze uitdaging: Spezia trekt op bezoek naar AS Roma, terwijl Hellas Verona -de ploeg van Belg Cyril Ngonge- een tripje naar AC Milaan wacht.

AS Roma staat op een zesde plaats en kan nog over Atalanta wippen naar de vijfde plaats, wat recht geeft op de Europa League. Ook José Mourinho en de zijnen spelen dus nog voor iets. AC Milaan is wel al zeker van een vierde stek, maar heeft de derde plek van stadsgenoot Inter nog in het vizier. Maar dan moeten ze sowieso winnen van Hellas Verona. Geen goed nieuw voor de Veronezen, die in geval van gelijke stand met Spezia degraderen aangezien ze minder wedstrijden wonnen en een slechter doelsaldo hebben.  

De top vier ligt al vast, hun voorsprong op de rest van het peloton voor Europees voetbal is te groot, maar voor de laatste of beste Europese tickets is het in de subtop wel nog strijden. AS Roma wil zoals gezegd het betere Europa League-ticket en hetzelfde geldt voor de achtervolgers Atalanta en Juventus.

Oude Dame op de dool

Voor de Oude Dame draait dit seizoenseinde uit op een kleine ramp. Zo werd beslist hen alsnog te straffen voor financiële malversaties, waardoor er hen 10 punten ontnomen werden en ze in één klap van de tweede naar de zevende plaats zakten. Bovendien volgden nog pijnlijke nederlagen tegen Empoli en AC Milaan. Het maakt dat Juve definitief een kruis mag maken over de Champions League -een competitie waarin ze nochtans sinds 2012 onafgebroken aanwezig waren- en voorlopig tevreden moet zijn met een ticketje voor de barrages in de Conference League.

Willen ze alsnog een ticket voor de Europa League bemachtigen moeten de Bianconeri op de slotspeeldag niet alleen hun eigen wedstrijd winnen van Udinese, ze moeten ook rekenen op puntenverlies van Atalanta (thuis tegen Monza) en AS Roma. Dat wordt spannend!

Het programma van speeldag 38 in de Serie A op Eleven Sports:

Zaterdag 3 juni

Zondag 4 juni

Volg de Serie A het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top