Racing Genk recht de rug en doet nog mee voor de titel

Sport | Als twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen. Die zegswijze kennen ze bij Racing Genk maar al te goed. De Limburgers leken enkele weken geleden nog compleet uit de titelrace geslagen te zijn, maar maken nu toch nog kans op het kampioenschap. Als zowel Antwerp als Union het laten afweten op de allerlaatste speeldag, kan Genk de titel nog pakken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Racing Genk begon enkele weken geleden vol goede moed aan de Champions’ Play-offs. De Limburgers stonden aan het einde van de reguliere competitie op kop in de Jupiler Pro League en moesten nog zes wedstrijden op hun beste niveau spelen om tot kampioen te worden gekroond. De allereerste wedstrijd tegen Club Brugge werd gewonnen (3-1), maar vanaf de tweede wedstrijd in de play-offs begon de motor bij Genk te sputteren. Genk verloor op Antwerp (2-1), moest het onderspit delven uit tegen Union (3-0) en kon de Brusselaars de week daarna maar moeilijk afhouden in eigen huis (1-1).

Genk leek de titel te mogen vergeten, maar kon zich vorig weekend alsnog herpakken. De Limburgers wonnen uit tegen Club Brugge (1-3) en zagen hoe Antwerp op zijn beurt niet verder kwam dan een 1-1-gelijkspel tegen Union. Dankzij deze wedstrijduitslagen staat Genk nu op een punt van leider Antwerp.

Genkse voetbalfilosofie aangepast

Dat Genk puntenverlies zou leiden in de Champions’ Play-offs werd vooraf aangekondigd door kenners en critici. Het spelniveau van zowel Mike Trésor, Bryan Heynen als Patrik Hrošovský was al enkele weken in een dalende lijn en daardoor werd de kans dat Genk de titel zou pakken met de dag kleiner. Vooral de weerbots die Bilal El Khannouss meemaakte, was voor heel wat analytici een teken aan de wand dat Genk het niet zou halen.

Wouter Vrancken greep in en moest keuzes maken. Hij paste zijn voetbalfilosofie danig aan en zorgde ervoor dat er minder risico in het spel van Genk ging sluipen. Dat deed hij om zijn verdediging te sparen, maar ook omdat rots in de branding Carlos Cuesta tijdelijk out was. De coach gaf enkele van zijn sterspelers, waaronder Mike Trésor en Joseph Paintsil, de opdracht om de aanvallen meer naar zich toe te trekken. Zij konden de bal vervolgens afgeven aan Tolo Arokodare (de vervanger van Paul Onuachu) die dan goals moest maken.

Het plan van Vranken lijkt aan te slaan. De Genkies zijn evenwichtiger in hun spel en vinden opnieuw (en veelvuldig) de weg naar het doel van de tegenstander. Of dat ook voldoende zal zijn om de allerlaatste wedstrijd in de Champions’ Play-offs in hun voordeel te beslechten, blijft nog maar de vraag.

Het programma van speeldag 6 in de play-offs van de Jupiler Pro League:

Europe Play-offs

Zaterdag 3 juni

Champions' Play-offs

Zondag 4 juni

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top