Wie wordt de opvolger van Ronny Deila bij Standard?

Sport |

Nu Ronny Deila Luik na veel vijven en zessen officieel heeft ingeruild voor Club Brugge, is Standard actief op zoek naar zijn opvolger. Er is nog niemand concreet benaderd voor de rol, maar er zijn wel een aantal potentiële kandidaten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nadat hij zijn teleurstelling en onbegrip had uitgesproken over het plotselinge vertrek van Ronny Deila naar Club Brugge, wilde Fergal Harkin tijdens een persconferentie de fans van Standard geruststellen. De sportief directeur van de Luikse club maakte zich sterk dat hij een “nog betere” coach zal vinden voor volgend seizoen.

“Sinds vanmorgen staat mijn telefoon roodgloeiend met aanbiedingen van makelaars en coaches en bovendien hebben we uiteraard een lijst met potentiële kandidaten”, legde Harkin twee dagen geleden uit aan de pers. “Het is geen proces dat we van nul moeten starten. Maar zoals ik al zei: we hebben een project en de nieuwe coach zal daarin moeten passen.”

Blessin genoemd

Op de lange lijst van kandidaten die het bestuur heeft opgesteld, prijkt de naam van Alexander Blessin. En dat hoeft niet te verbazen. De Duitse coach heeft het voordeel dat hij de Belgische competitie kent: tussen 2020 en 2022 nam hij met succes KV Oostende onder z’n hoede. Met zijn aanvallende stijl, gestoeld op counterpressing, groeide hij tot een revelatie in de Jupiler Pro League. Het leverde hem in 2021 de titel Coach van het Jaar op.

Als T1 van Genoa, een ander eigendom van clubeigenaar 777 Partners, maakte de Duitser een goede start, maar kon hij de degradatie naar de Serie B niet afwenden. Sindsdien is Blessin, die de kneepjes van het vak leerde als jeugdtrainer van RB Leipzig, contractvrij en onderhoudt hij een hartelijke relatie met 777, ondanks zijn ontslag eind vorig jaar. Voordat hij naar Italië vertrok werd Blessin al het hof gemaakt door Standard, maar die deal ging niet door. In mei vorig jaar viel zijn naam opnieuw. Zijn profiel maakt hem in elk geval één van de favorieten voor de job.

Nieuwe verrassing?

Als Standard z’n volgende coach binnen onze landsgrenzen zoekt, komt een ander figuur in beeld: Miron Muslic. Na het ontslag van Dominik Thalhammer midden september werd de Bosnische Oostenrijker hoofdcoach van Cercle Brugge. Hij verrichtte er wonderen door zijn ploeg van de 17e en voorlaatste plaats naar de 8e plaats te loodsen, een positie die recht geeft op deelname aan de Europe Play-offs. Weinigen had die felle opmars van de Vereniging mogelijk geacht. Ongetwijfeld één van de revelaties van het seizoen.

Een andere mogelijkheid in België is Vincent Euvrard. De 41-jarige ex-verdediger heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan als coach in de lagere divisies. Na passages bij Cercle en OH Leuven kwam hij in december 2020 bij RWDM terecht. Twee weken geleden leidde de Veurnenaar zijn ploeg naar de titel in de Challenger Pro League en promotie naar de hoogste klasse. STVV is geïnteresseerd in zijn diensten, maar voorlopig spuit de coach mist over zijn toekomst. Het valt nog af te wachten of zijn profiel het bestuur van Standard echt interesseert.

Wellicht zullen Fergal Harkin en Pierre Locht, de CEO van Les Rouches, hun uitgebreide netwerk aanspreken en pistes ver buiten het Belgische voetbal verkennen. Zo zijn ze ook Ronny Deila op het spoor gekomen. Hij bleek een uitstekende keuze, ook al had niemand in België ooit van hem gehoord. Welke naam zullen de bestuurders van Luik deze keer uit hun hoge hoed toveren?

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top