Wat kan Newcastle uitrichten in de Champions League?

Sport |

Newcastle, de rijkste voetbalclub ter wereld, mag zich opmaken voor de Champions League volgend seizoen. Het was twintig jaar geleden dat The Magpies in het kampioenenbal aantraden. Wat heeft Newcastle te zoeken in de meest prestigieuze der Europese competities, en met welk (vernieuwd?) elftal zal dat zijn? Pickx trok op onderzoek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Fans van Newcastle United verwachtten een nieuwe glorieperiode toen steenrijke Saoedi's hun club in 2021 overkochten. Met een doelpuntloos gelijkspel tegen Leicester City afgelopen maandag verzekerde Newcastle zijn ticket voor de Champions League. Voor het eerst in 20 jaar zal de club uit Newcastle upon Tyne weer van het kampioenenbal mogen proeven: een ware stunt voor een team dat 18 maanden geleden nog flirtte met degradatie uit de Premier League.

Zelfs manager Eddie Howe, die in november 2021 bij Newcastle in dienst trad, was verrast door de snelle vooruitgang. Hij gaf toe dat kwalificatie voor de Champions League “niet iets was dat op onze radar stond” aan het begin van dit seizoen. “We wilden in de eerste plaats niet in degradatiegevaar komen, na de degradatiestrijd van vorig jaar”, vertelde Howe aan BBC Sport.

Met deelname aan Europees voetbal komt een einde aan tientallen jaren van ondermaatse prestaties en frustratie bij de fans in het noordoosten van Engeland. In 2016 degradeerde de club naar de tweede klasse, om het jaar nadien meteen weer te promoveren naar de Premier League. Sindsdien eindigde Newcastle steeds in de buik van het klassement.

Doordachte transferpolitiek

De komst van nieuwe eigenaren in oktober 2021 – een consortium van drie partijen onder leiding van het Saudi-Arabische Public Investment Fund (PIF) – luidde een nieuw tijdperk in. De club zit sindsdien op een berg geld, maar dat betekent niet dat de miljoenen langs ramen en deuren naar buiten gegooid worden. Er werd niet roekeloos getransfereerd, maar een uitgekiende strategie uitgedokterd. Alexander Isak, middenvelder Bruno Guimarães en rechtsback Kieran Trippier bleken de afgelopen 18 maanden uitstekende aanwinsten terwijl doelman Nick Pope, die in 2022 overkwam van Burnley en maandag met een prachtige redding Leicester de zege ontnam, 14 keer de nul hield in de competitie.

Verdedigers Fabian Schär, Sven Botman en Dan Burn hebben eveneens een sleutelrol gespeeld in het succes van de club; alleen Manchester City (31) heeft deze Premier League-campagne minder doelpunten tegen gekregen dan Newcastle (32).

Toch ziet niemand het deze ploeg ver schoppen in de Champions League. Newcastle wil deze zomer dan ook “minstens drie” versterkingen binnenrijven. Howe hoopt op een centrale verdediger, een middenvelder en een vleugelspeler op rechts. Ook zou er nog een aanvallende speler bij kunnen komen.

Transferdoelwitten

De club zou al enkele doelwitten in het vizier hebben: de 27-jarige Barça-verdediger Andreas Christensen, de 28-jarige Juventus-middenvelder Adrien Rabiot en de 30-jarige Inter-middenvelder Marcelo Brozovic – die trouwens ook in de belangstelling staat van Barcelona, Liverpool en Atlético.

Ook zou Newcastle Gabri Veiga (Celta Vigo), Amadou Haïdara (Leipzig) en Lovro Majer (Rennes) op het oog hebben. Wat vleugelspelers betreft zijn The Magpies bereid om 80 miljoen euro neer te tellen voor Raphinha (FC Barcelona), die de Premier League goed kent door zijn verleden bij Leeds. Sky Germany noemt ook Moussa Diaby als mogelijk doelwit. Staan ook op het verlanglijstje van Newcastle: de 22-jarige Dominik Szoboszlai, die bij Leipzig onder contract staat tot 2026, en Elye Wahi, de 20-jarige spits van Montpellier.

Tot slot is de komst van een absolute supervedette in St James' Park niet ondenkbaar. Het zou de club meer allure geven bij de grote jongens. Cristiano Ronaldo, die Al Nassr zou willen verlaten, is een mogelijke piste. Hetzelfde geldt voor PSG-ster Neymar, die ook wordt gevolgd door Chelsea en Manchester United.

Trekt Newcastle deze zomer de portefeuille wijd open met het oog op de Champions League, of worden het toch weer gerichte aankopen met een maximaal rendement?

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top