Neemt Union zondag Antwerp voor de derde keer te grazen?

Sport | Deze vijfde dag van de Champions' Play-offs zou wel eens beslissend kunnen zijn, aangezien Antwerp en Union Saint-Gilles, beiden leiders, deze zondag tegenover elkaar staan. De twee clubs hebben ook een gezamenlijk verleden, want in de lange geschiedenis van de twee clubs heeft Union de Antwerpenaren al twee keer verslagen in een finale.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zondag om 13u30 is de Bosuil het strijdtoneel van de ultieme finalewedstrijd van de Jupiler Pro League. The Great Old, dat 45 punten bijeenharkte, mag zich meten met de Brusselse concullega's van Union, die eveneens pronken met 45 punten. We moeten hierbij vermelden dat Antwerp op papier een half punt meer heeft dan Union, maar desondanks moet winnen om voor de vijfde keer in hun clubgeschiedenis Belgisch kampioen te worden. Toch moeten de Antwerpenaren niet denken dat de strijd al gewonnen is, want Union heeft vertrouwen getankt in eerdere wedstrijden en kan bogen op enkele roemrijke zeges tegen Antwerp uit het nabije en verre verleden. Pickx blikt even terug.

1933

Ruim 90 jaar geleden won Union Saint-Gilles de negende titel in haar geschiedenis in een competitie die toen nog officieel La Division d'Honneur heette. De laatste match van het seizoen vond plaats in Antwerpen, maar beslissend was deze pot allerminst. De Brusselaars stonden voor de wedstrijd al zeven punten voor op Antwerp, dat tweede was, en zelfs een monsterscore zou geen verschil meer maken omdat een zege in die tijd slechts twee punten opleverde.

Deze titel uit 1933 kreeg nog twee keer een vervolg, in 1934 en 1935. De club deed het overigens zo goed dat ze sinds Kerst 1932 maar liefst zestig achtereenvolgende wedstrijden ongeslagen bleven, tot op vandaag is dat een Belgisch record in de eerste klasse. De titel van 1935 was de laatste voor Union, daarna ging het bergaf met de prestaties. Uiteraard wil Union aanknopen met deze legendarische periode in haar clubgeschiedenis, maar dan zal de club het toch beter moeten doen dan destijds, toen ze wonnen met een 0-0.

2016

De nederlaag tegen Union in het seizoen 2015-2016 ligt nog vers in het geheugen van de Antwerp-supporters, beide ploegen zaten toen in tweede klasse. Antwerp streed toen met Eupen en White Star Brussel om de titel en een promotie naar eerste klasse. De Antwerpen slaagden erin om drie punten voorsprong te nemen, waardoor de titel al in zicht was. Maar tijdens de 33e en voorlaatste speeldag keerden hun kansen.

In het Dudenpark verloren de Antwerpenaren met 2-1 door een onhandigheid van doelman Nicaise Kudimbana. Door dit verlies mocht The Great Old geen kansen meer laten liggen, en dat was juist wat er op de allerlaatste speeldag gebeurde in de wedstrijd tussen Antwerp en Eupen. De wedstrijd eindigde met 0-0 waardoor de titel naar White Star Brussel ging... tot bleek dat de Brusselse club geen proflicentie kreeg en degradeerde naar de hoogste amateurklasse. Volgens de regels mocht de tweede in de rangschikking dan promoveren en dat was Eupen op basis van het doelsaldo. Had Antwerp Union in de voorlaatste speeldag verslagen, zouden de kaarten helemaal anders liggen. Maar het mocht niet zo zijn en daarom is Antwerp sinds 1957 nog steeds op zoek naar een Belgische titel.

Het programma voor de vijfde speeldag van de play-offs in de Jupiler Pro League:

Europe Play-offs

Zaterdag 27 mei

Champions' Play-offs

Zondag 28 mei

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top