Dit waren vijf van de beste prestaties in de NBA Finals

Sport | Voor een professionele basketbalspeler in de Verenigde Staten is het bereiken en winnen van de NBA Finals het allerhoogste. In het verleden wisten een aantal spelers er geschiedenis te schrijven in deze finales, waardoor ze uitgroeiden tot echte legendes van de NBA.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Elgin Baylor

Elgin Baylor wist op 14 april 1962 maar liefst 61 punten te scoren in de NBA Finals. Daarmee is hij nog steeds recordhouder. De legende van de Lakers scoorde 61 punten uit 46 pogingen in een periode dat de driepunter nog niet bestond. Een enorm straffe prestatie. In de vijfde wedstrijd van de Finals, toen het 2-2 stond, voegde hij daar ook nog eens 22 rebounds aan toe zodat de Lakers met 126-121 wisten te winnen.

De ploeg uit Los Angeles zat dus in polepositie om de titel aan zijn palmares toe te voegen. De Celtics wisten ondanks de straffe Baylor, die een puntengemiddelde had van 40 punten in deze Finals, het tij te keren. Ze wonnen de twee komende wedstrijden en vierden hun vierde opeenvolgende titel. Baylor zou acht NBA-finales spelen en er geen enkele winnen. Dat was een triest record.

Michael Jordan

In 1993 wilde Michael Jordan een derde NBA-kampioenstitel winnen met de Bulls. Chicago won beide thuiswedstrijden en verloor een keer van Phoenix. In de vierde wedstrijd ging Jordan helemaal los. Hij wist 55 punten te scoren en 56,8% van zijn worpen waren een succes. Hij moest nochtans afrekenen met een klepper als Charles Barkley.

Maar de MVP van de reguliere competitie was niet opgewassen tegen Air Jordan, die ook nog eens 8 rebounds en 4 assists wist te realiseren. In vier matchen in deze Finals was Jordan goed voor meer dan 40 punten (42, 44, 55 en 41). Dat zorgde ervoor dat hij zijn derde NBA-titel wist te winnen en voor de derde keer werd verkozen tot MVP van de Finals.

Tim Duncan

Tim Duncan wist in 2003 bij San Antonio Spurs zijn tweede van in totaal vijf NBA-titels te winnen. Hij werd toen voor het tweede jaar op rij verkozen tot MVP van het reguliere seizoen en hij wist ook de MVP van de Finals op zijn naam te schrijven. De Spurs wonnen deze eindstrijd met 4-2 tegen de Nets.

Het was een spannende strijd, maar tijdens de zesde wedstrijd viel de beslissing. De ploeg uit Texas kon de klus in eigen huis klaren. Duncan was de grote man met 21 punten, 20 rebounds, 10 assists en 8 blocks. De fans zijn er tot op vandaag nog steeds zeker van dat hij de quadruple-double wist te halen, want ze blijven volhouden dat hij de kaap van de 10 blocks bereikte in die partij. Al was de wedstrijdleiding zeer streng en zagen ze twee blocks niet aan als correcte tussenkomsten.

LeBron James

LeBron James mocht niet ontbreken in dit lijstje. Hij speelde maar liefst 10 NBA-finales. Hij won er vier van de tien, terwijl Jordan zes van zijn zes Finals wist te winnen. In 2018 zette hij voor Cleveland echter een indrukwekkende prestatie neer.

In de eerste wedstrijd pakte hij meteen uit met 51 punten en een slaagpercentage inzake worpen van 59,4%. Bij de driepunters had hij een geslaagd percentage van 42,9%. Daarnaast wist hij ook nog 8 assists en 8 rebounds bij elkaar te spelen. Dat was nog niet genoeg, want de Cavs verloren met 124-114 en gingen in deze finalereeks met 4-0 onderuit. LeBron blijft zo de enige speler die meer dan 50 punten scoorde in een finalewedstrijd, maar die toch verloor.

Giannis Antetokounmpo

Giannis Antetokounmpo is de volgende topper in dit lijstje. De sterspeler had een knieblessure en Milwaukee Bucks konden tegen Phoenix Suns niet rekenen op een topfitte speler. De Bucks stonden na vijf wedstrijden 3-2 voor en kregen een kans om de klus te klaren in wedstrijd nummer zes. Antetokounmpo was op de afspraak met 50 punten, 14 rebounds en 5 blocks. Daarmee wist hij in 2021 zijn eerste NBA-titel op zijn palmares te schrijven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top