Virton vs. Lommel (en CFG): uitspraak 22 mei, Luxemburgers dreigen met 'kalenderproblemen'

Sport | In principe zijn de zestien deelnemers van de Challenger Pro League (seizoen 2023-2024) gekend; al schuilt er nog wel een stevige adder onder het gras nadat degradant Virton besloot om de licentie van (ex-)reeksgenoot Lommel aan te vechten wegens 'financiële doping'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Luxemburgers dienden een klacht in bij de arbitragerechtbank CEPANI én bij de Europese Commissie. Bij de eerste rechtzaak wordt er maandag 22 mei een uitspraak verwacht (terwijl de motivaties voor het vonnis een weekje later op 29 mei bekend gemaakt zullen worden).

Bij Virton houden ze alvast vast aan een wet die in december 2022 werd opgesteld door de Europese Commissie die stelt dat er jaarlijks tot vier miljoen euro buitenlands kapitaal geïnjecteerd mag worden in elk type bedrijf én dat bij die injecties steeds de herkomst van de middelen in kwestie verantwoord moeten kunnen worden. Toen Lommel in januari 2023 bekend maakte dat City Football Group 17 miljoen euro extra geïnvesteerd had, rook Virton haar kans. Maar er staat wel een olifant in de Virtonese kamer, want de wet waar Virton zich op beroept, gaat pas in vanaf half juli 2023.

Jarenlange procedureslag?

Toch bereiden ze zich bij Virton al voor op verdere stappen. Zo wil de club eventueel een nieuwe klacht indienen op het moment dat de Europese wet ingaat (12 juli) en dat zou dan wel eens voor problemen kunnen zorgen richting het komende seizoen.

"De Pro League moet tegen dan een kalender opstellen voor het volgende seizoen", stelde sterke man Daniel Striani eerder bij Sudpresse. "En wat gaan ze dan doen? Lommel laten degraderen of ons toevoegen als 17e ploeg? We hebben in ieder geval de mogelijkheid om voorlopige maatregelen te vragen totdat de Europese commissie haar volledige onderzoek heeft afgerond... en dat kan twee tot drie jaar duren."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top