40 jaar geleden was Yannick Noah de laatste triomferende Fransman op Roland Garros

Sport |

In 1983 versloeg Yannick Noah Mats Wilander in de finale van Roland Garros. Sindsdien is geen enkele Fransman er nog in geslaagd de Franse grandslam op zijn naam te zetten. Lukt het de nieuwe generatie wel?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De jaren vliegen voorbij voor het Franse tennis: er zijn inmiddels vier decennia vervlogen zonder Franse eindoverwinning op Roland Garros. Het Parijse toernooi is al veertig jaar op zoek naar een opvolger van Yannick Noah. Dat is een eeuwigheid, terwijl er in de tussentijd verschillende generaties Franse tennissers zijn opgestaan. Maar geen van hen is erin geslaagd zijn naam op de erelijst van Roland Garros te zetten, of om zelfs maar één grandslam in het enkelspel te winnen!

Wordt 2023 hét jaar? Of zal het Franse tennis er de komende jaren in ieder geval weer echt in geloven? Sommige aanstormende talenten worden een grote toekomst voorspeld en maken misschien kans. Maar Roland Garros is iets speciaals.

Tsonga-Monfils: zo dichtbij en zo ver weg

Sinds de eindoverwinning van Yannick Noah in 1983 hadden de Fransen nauwelijks nog een vinger in de pap te brokken op het Parijse gravel. In 1988 verloor Henri Lecomte in de finale: hij blijft de laatste Fransman die het zo ver schopte in het toernooi sinds Noah. Meer recent bereikten Jo-Wilfried Tsonga en Gaël Monfils de halve finales. Lange tijd werd gedacht dat àls een Fransman Roland Garros opnieuw zou winnen, het één van hen zou worden. Maar de twee behoorden tot dezelfde generatie als Nadal-Federer-Djokovic, en de overmacht was simpelweg te groot.

Jongens als Lucas Pouille, Gilles Simon en Richard Gasquet mochten ook hoop koesteren op de eindzege in Parijs, maar telkens stelden ze ofwel teleur, of vielen ze ten prooi aan veel sterkere spelers. Ugo Humbert is nog jong en zou ooit kans kunnen maken, maar de ogen zijn nu vooral gericht op de nieuwe generatie.

Wordt Fils de opvolger van Noah?

Als er één naam moet worden genoemd onder de jonge Franse tennissers die veel in hun mars hebben, dan wel Arthur Fils. Hij is geboren in 2004, speelt sinds 2021 in het professionele circuit en staat momenteel 119e op de ATP-ranglijst. Met zijn 19 jaar is hij nog niet zo ver gevorderd als Carlos Alcaraz, maar toch beschikt hij al over een rijkgevuld CV, waaronder een overwinning op de Orange Bowl, een prestigieus Amerikaans jeugdtoernooi.

Hij is een complete speler zonder echte gebreken, combineert kracht en souplesse en vuurt opslagen af van meer dan 200 km/u. Voor velen belichaamt hij de nieuwe generatie van het Franse tennis. Maar om ooit Roland Garros te kunnen winnen, moet hij nog veel vooruitgang boeken en ervaring opdoen. Al lijkt de machine alvast gelanceerd. Na de kwalificatie voor de Rome Masters 1000 verloor hij in de tweede ronde na een verdienstelijke partij tegen Holger Rune. Arthur Fils zal aanwezig zijn in de hoofdtabel van Roland Garros, waarvoor hij een wildcard heeft bemachtigd. Zal hij daar kunnen presteren?

In zijn kielzog kunnen andere namen ooit schitteren op de gravelbaan van Porte d'Auteuil. En dan denken we aan Harold Mayot, Arthur Cazaux, Lilian Marmousez, Timo Legout, Luca Van Assche of Giovanni Mpetshi Perricard. De toekomst zal het uitwijzen.

Volg Roland Garros van 28 mei tot 11 juni via Eurosport 1 (inbegrepen in het tv zender basisaanbod) en Eurosport 2, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top