3 redenen waarom voor Pep Guardiola dit jaar alle puzzelstukjes in elkaar vallen

Sport | Jazeker, hij won met Barça twee keer de Champions League. Maar nadien lukte het nooit meer voor Pep Guardiola. Niet bij Bayern München, niet bij Manchester City. Het is een weerkerende kritiek tijdens de 7 jaar dat de Catalaanse coach nu de plak zwaait in Manchester. De kers op de taart ontbrak. De overtuigende zege tegen Real Madrid in de halve finales van de Champions League doet vermoeden dat het deze keer anders zal zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zeven jaar vertoeft hij ondertussen in Manchester, maar het is pas dit jaar dat alle puzzelstukjes in elkaar lijken te passen voor Pep Guardiola. Nochtans, slecht was het niet tot nog toe. Integendeel. Manchester City pakte onder zijn bewind al vier keer de Premier League-titel (en nummer vijf komt er weldra aan), won vijf bekers (1 keer FA Cup, 4 keer League Cup) en bereikte de voorbije drie seizoenen telkens de halve finale of de finale in de Champions League. Manchester City groeide zo uit tot een van dé topclubs in het mondiale voetbal.

En toch. Telkens keerde dat ene zinnetje terug: “Ja maar… hij wint de Champions League niet, enkel met Messi en Barça lukte dat.” De eerste vier seizoenen onder Guardiola geraakte City nooit voorbij de kwartfinales op het kampioenenbal. De toon was gezet. In 2021 diende er zich dan eindelijk een unieke kans aan in een finale tegen Chelsea, maar toen konden de agressieve Blues verrassen. Vorig jaar botste City in de halve finales op een dodelijk efficiënt Real Madrid.

Maar 2023 lijkt het jaar van Pep Guardiola te gaan worden. De landstitel kan komend weekend al een feit zijn, daarna wacht een finale van de FA Cup tegen Manchester United (3 juni) en dan is er zaterdag 10 juni: de finale van de CL tegen Inter Milaan. Wie de halve finale zag tussen Inter en AC Milaan twijfelt er geen seconde aan: Man City is vele maatjes te groot voor de Nerazzuri. De zo gegeerde treble wenkt.

Het ontbrekende stukje: Haaland

Wat maakt nu het verschil voor de Citizens? Er zijn verschillende redenen waarom de puzzel nu past.

Eén: het fenomeen Erling Haaland. Jarenlang dweepte Guardiola met zijn adagium dat het systeem belangrijker is dan de individuen. Het leek wel uit pure koppigheid dat hij weigerde met een echte diepe spits te spelen. Sergio Aguero en Gabriel Jesus benaderden dat profiel nog het meest, maar waren eerder meevoetballende, snelle types dan echte scherpschutters of targetmannen. Vorig seizoen werd Kevin De Bruyne zelfs meermaals als valse negen uitgespeeld.

Afgelopen zomer veranderde dat met de komst van de Noorse bonk. Door zijn komst kan heel het team vrijer voetballen en zeker KDB profiteert van die bliksemafleider die ook nog eens een waanzinnige afwerker blijkt.

Georkestreerde chaos

En dan komen we bij punt twee. Meer dan ooit komt bij City het gevaar van overal. De constante positiewissels en infiltraties vanuit het middenveld zaaien elke keer paniek en verwarring bij de tegenstander. Het beste bewijs was de wedstrijd tegen Real Madrid afgelopen woensdag. Dat zo een ervaren ploeg hulpeloos naar advies van de coach langs de lijn stond te vragen, was tekenend. Het lijkt een chaos, zoals de spelers voortdurend door elkaar lopen, maar er zit wel degelijk een geperfectioneerd systeem achter. Guardiola staat bekend om zijn tactische trainingen, waarbij het oefenveld in compartimenten wordt opgedeeld en elke speler -vaak tot vervelens toe- wordt aangeleerd waar ze op welk moment moeten lopen. Georkestreerde chaos op zijn best.

Dat is te danken aan het tactische genie van Pep Guardiola, die geldt als de meest vernieuwende coach van deze eeuw. Hij installeerde rond 2010 het tiki-takavoetbal bij FC Barcelona -wellicht het strafste voetbal dat ooit te zien was- en bracht nadien ook bij Bayern München en Manchester City een andere voetbalcultuur teweeg. Gestoeld op hoge pressing, korte combinaties en veel positiewissels.

Het was ook Guardiola die het concept van ‘inverted wingbanks’ introduceerde in het hedendaagse voetbal. Die het belang van een voetballende doelman vergrootte. Of die verdedigers eerder ziet als eerste middenvelders dan als afstoppers. Dit seizoen ging hij wat dat betreft nog een stapje verder dan ooit tevoren: tegenwoordig laat hij City voetballen in een 3-2-4-1, met eigenlijk maar één echte verdediger achterin. Rubén Dias. De enige die consequent achterin blijft. Want Kyle Walker en Manuel Akanji doken geregeld mee in de voorlinie op. John Stones werd omgevormd tot middenvelder. Je moet het maar doen in een CL-halve finale tegen titelhouder Real Madrid.

Geleerd uit het verleden

Punt drie dan. Guardiola heeft geleerd uit de voorbije seizoenen. Enerzijds door zijn ploeg wat trager te laten starten en te laten pieken naar het seizoenseinde toe. Het beste voorbeeld daarvan is de manier waarop hij De Bruyne tijdens het seizoen geregeld langs de kant liet, een kwestie van hem niet op te branden tegen de periode dat de prijzen uitgedeeld worden. Daardoor voetbalt City eigenlijk nu pas op kruissnelheid.

Anderzijds leerde Guardiola ook uit zijn eigen fouten, namelijk dat hij de neiging had om op een cruciale momenten te ‘overdenken’. Een imago waarvan hij zich bewust is, zo bewees hij daags voor de return tegen Real door te stellen dat hij dit keer niet zou overthinken en dat de opstelling weinig verrassingen zou inhouden. De 52-jarige Spanjaard hield woord en het resultaat was er naar: 4-0. Als hij nu ook geen gekke dingen gaat doen in de finale tegen Inter Milaan, staat niets meer een standbeeld voor Pep in de weg. Eentje in goud, want dan kan niemand er nog aan twijfelen: Guardiola is de beste coach ter wereld.

Volg de finale van de UEFA Champions League tussen Manchester City en Inter MIlaan op zaterdag 10 juni vanaf 21u op Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top