De toekomstige Rode Duivels: Yorbe Vertessen past als gegoten in de visie van Tedesco

Sport | In 2023 stelt Pickx elke week een jong Belgisch talent voor waarvan verwacht wordt dat hij in de toekomst een rol zal gaan spelen bij de Belgische nationale ploeg. Vandaag is het de beurt aan Yorbe Vertessen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij de Rode Duivels zijn ze onder bondscoach Domenico Tedesco een nieuwe weg ingeslagen. De trainer kiest voor een andere aanpak dan Roberto Martinez, die vooral vanuit het balbezit een wedstrijdplan opstelde. Tedesco gaat voor meer intensiteit, het codewoord momenteel in het moderne voetbal, en diepgang in het spel. Een aantal spelers passen zeer goed in dat concept.

Met Yorbe Vertessen is er een Belgische aanvaller die als gegoten past in die visie. De 22-jarige aanvaller zette de afgelopen jaren de nodige stappen voorwaarts. Vertessen maakte op amper 8-jarige leeftijd de overstap van de jeugdafdeling van KVC Westerlo naar PSV. In Eindhoven maakte hij een goede ontwikkeling door.

Blessures spelbreker

In het seizoen 2020/2021 kreeg Vertessen stilaan speelkansen, maar het seizoen nadien volgde zijn grote doorbraak bij PSV. Dat was geen toeval, want Roger Schmidt was toen trainer van de Nederlandse topclub. Een coach die ongeveer dezelfde visie heeft als Tedesco. Vertessen was vorig jaar in 43 wedstrijden goed voor 9 goals en 5 assists.

Hij was nog vaak invaller, maar iedereen verwachtte dat Vertessen dit seizoen die lijn zou doortrekken. Ruud van Nistelrooy was de opvolger van Schmidt, maar hij zag dat Vertessen vaak out was door blessures. Dat was de afgelopen jaren wel vaker het geval, waardoor hij nooit echt helemaal een basisspeler werd. Vertessen trok in januari op huurbasis naar Union SG.

Nog geen Rode Duivel

Vertessen heeft dus een interessant profiel: hij kan op de flank en centraal in de spits uit de voeten. Tedesco geeft jonge Belgen zeker een kans en Johan Bakayoko kan misschien een voorbeeld zijn voor de huidige aanvaller van Union SG. "We zijn wel twee verschillende types. Hij heeft veel potentieel en ik gun het hem allemaal ten zeerste dat het zo lekker gaat. Maar voor mij: om zelf de Rode Duivels te bereiken moet ik nog meer laten zien", zei hij aan De Morgen.

Vertessen, die ook bij Union SG een aantal kleine blessures had, keert komende zomer terug naar Eindhoven. Hij heeft al aangegeven dat hij daar zijn kans wil gaan in de voorbereiding. Kan de aanvaller, die met de beloften van België wellicht naar het EK gaat, zich daar in de kijker spelen van Tedesco? De tijd brengt raad.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top