Lyon in de problemen: Franse terugkeer van Laurent Blanc was nog geen succes

Sport | Laurent Blanc was duidelijk geïrriteerd afgelopen weekend. De Franse trainer krijgt Olympique Lyon ook niet op de rails. Is hij volgend seizoen nog trainer van de Franse topclub?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lyon ging afgelopen weekend weer onderuit, deze keer was Clermont met 2-1 te sterk. Een Europees ticket lijkt stilaan onhaalbaar te zijn en Lyon zou zo voor het tweede seizoen op rij geen Europees ticket weten te bemachtigen. Dat is een enorme domper voor Laurent Blanc, die enkele maanden geleden trainer werd van de ploeg.

Lyon heeft met nog drie matchen te gaan als nummer zeven in de Ligue 1 vier punten minder dan Lille OSC, dat vijfde staat. Stade Rennes staat ook nog boven hen met drie punten meer. Blanc moet dus al hopen dat twee ploegen de nodige steken gaan laten vallen. Bovendien moet Lyon dan plots een reeks van zeges gaan neerzetten, wat hen nog niet lukte dit seizoen. Waar is het dit seizoen echter misgelopen? En kan Blanc nog aanblijven als trainer?

Mentaal probleem

De slechte resultaten zijn volgens Blanc vooral een gevolg van weinig veerkracht in de ploeg. De coach van Lyon heeft al meermaals aangegeven dat er te weinig winnaarsmentaliteit in het team aanwezig is. Tegen Clermont zag hij een tegenstander die meer wilde winnen dan Lyon.

Blanc gaf eerder al aan dat hij niet weet hoe hij die mentaliteit kan veranderen. Lyon kan zeer moeilijk om met tegenslagen. Er is bijzonder weinig weerbaarheid in het team en de ploeg geraakt maar niet uit de negatieve spiraal. Als er dan eens positieve aanknopingspunten waren, viel de ploeg al snel terug en maakte het steevast dezelfde fouten.

Toekomst van Blanc

Onlangs bevestigde clubeigenaar John Textor, ook de grote baas bij RWDM, dat Blanc volgend jaar nog de trainer is. Gezien de magere resultaten onder zijn bewind kan men zich echter afvragen of de oud-international de juiste persoon is om deze groep te laten groeien en de zo gewenste resultaten te behalen? Zou Lyon geen echte leider nodig hebben die in staat is om deze groep wel te kunnen prikkelen?

Toch zijn er ook verzachtende omstandigheden voor Blanc. Hij kwam tijdens het seizoen naar Lyon en had dus geen stem in het rekruteringsbeleid. Hij moest het doen met de spelers die er waren. Hij was meer dan eens kritisch over de beschikbare kwaliteit. Defensief en offensief moet er veel kwaliteit bij. In het begin was Blanc ook al meteen kritisch over de fysieke paraatheid van de spelersgroep.

Als Blanc aan boord blijft, kan hij deze keer wél invloed uitoefenen op de in- en uitgaande transfers. Daarnaast kan hij de spelers ook fysiek klaarstomen vanaf dag een. Nadien zou hij dan geen excuses meer kunnen gebruiken.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top