Stats CPL: Beverse uitersten vallen in de prijzen; De Schryver in extremis bijgebeend bij assists

Challenger Pro League | Na 32 speeldagen (22 in de competitie, 10 in de play-offs) zit het Challenger Pro Leagueseizoen er helemaal op. RWDM kroonde zich na een razendspannend duel met SK Beveren tot kampioen terwijl RE Virton haar meerdere moest erkennen in beloftenteams SL16 FC en Jong Genk waardoor zij naar eerste nationale zakken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de race naar die twee cruciale beslissingen konden heel wat spelers zich quasi wekelijks onderscheiden. Puur statistisch kon dat dan voornamelijk in het scoren van goals, het aanleveren van assists en in het verzamelen van clean sheets. En deze jongens toonden zich daarin het meest bedreven.

Topschutter: Thierno Barry (SK Beveren)

Barry groeide dit seizoen uit van tester tot topschutter. De Fransman kreeg een kans na een positieve testperiode en bedankte met maar liefst 20 doelpunten. De aanvaller van SK Beveren trapte zich zo onbedreigd naar het topschutterskroontje. Barry scoorde 4x meer dan eerste achtervolger Mickaël Biron; Lucas Stassin mag - ondanks een mindere periode in de play-offs - nog net mee het podium op voor de aanstormende Mbokani.

20 goals: Barry (Beveren)
16 goals: Biron (RWDM)
15 goals: Stassin (RSCA Futures)
14 goals: Mbokani (Beveren)
13 goals: Baeten (Beerschot), Van Acker (Lierse)
12 goals: Rocha (Lierse)

Assistenkoning: Guillaume De Schryver (Lierse), Gaëtan Hendrickx (Deinze)

De Schryver leek lang op weg naar de titel van assistenkoning. De middenvelder van Lierse had al negen exemplaren op z'n naam staan na de reguliere competitie, maar in de play-offs viel de aanvoer een beetje stil. De Schryver leverde nog maar één assist af (maar scoorde prompt wel vijf goals) en werd zo in extremis nog bijgebeend door Deinze-aanvoerder Hendrickx. Die begon de play-offs met slechts drie assists, maar leverde er dan nog zeven af in de laatste tien duels. Met zijn assist in de 71e minuut van de laatste match kon hij De Schryver dan toch nog bijbenen.

10 assists: De Schryver (Lierse), Hendrickx (Deinze)
8 assists: Ribeiro Costa (Beveren), Mbokani (Beveren), Challouk (RWDM), Hazard (RWDM)
7 assists: Brrou (SL16 FC), Martinez (Lommel SK), Ismaheel (Beveren)

Meeste clean sheets: Beau Reus (Beveren)

Wie voor het seizoen Reus had aangeduid als koning van de clean sheets, had heel veel geld kunnen verdienen. De Nederlandse goalie werd aangetrokken als back-up van Jorn Brondeel, maar ontpopte zich na de vroege blessure van Brondeel als een ijzersterke numéro uno. Reus hield uiteindelijk 11x de nul en deed zo één clean sheet beter dan Defourny (RWDM). Gies (Dender) is een mooie derde.

11 clean sheets: Reus (Beveren)
10 clean sheets: Defourny (RWDM)
8 clean sheets: Gies (Dender)
7 clean sheets: Lathouwers (Beerschot)
6 clean sheets: Miras (Deinze)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top