Edin Dzeko bewijst andermaal waarom hij de voorkeur krijgt op Lukaku

Sport |

In de heenwedstrijd van de halve finale van de Champions League tussen AC en Inter Milan was Edin Dzeko een doorslaggevende factor. De Bosnische routinier opende de score voor Inter en bevestigde daarmee het vertrouwen van zijn coach Simone Inzaghi.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Al enkele maanden kiest Simone Inzaghi voor het duo Lautaro Martínez – Edin Dzeko in zijn aanvalslinie. En met succes, zo bewees het spitsenkoppel gisteren nog maar eens in de stadsderby tegen AC Milan. Vooral Dzeko, 37 jaar ondertussen, was een constante gesel voor de defensie van de Rosseneri.

Daarmee bewijst de Bosnische veteraan het gelijk van coach Inzaghi, die ondanks de roep om Romelu Lukaku het vertrouwen blijft geven aan de “oude” Dzeko. Lukaku etaleerde de voorbije weken nochtans een goede vorm en toont dat hij na een mislukte seizoenstart -geteisterd door blessureleed- weer stilaan naar zijn beste vorm toegroeit. Maar niet genoeg dus om de basisplek van Dzeko in te nemen.

Meer dan een goalgetter

AC Milan werd in deze eerste confrontatie van de Derby della Madonnina tijdens de halve finales van de CL compleet verrast door een enorm gretig Inter. De Interisti namen hun stadsrivaal meteen bij de keel en na dik tien minuten stonden ze al 0-2 voor. De score werd op magistrale wijze geopend door Dzeko, die zich bij een hoekschop uit de klauwen van zijn tegenstander wist te wrikken en de bal in volley in doel devieerde.

Vervolgens toonde de ex-spits van onder andere AS Roma en Man City dat hij zoveel meer in zijn mars heeft dan doelpunten maken. Met slimme looplijnen maakte hij zichzelf dikwijls aanspeelbaar of creëerde hij ruimte voor zijn ploegmaats. Hij hield de bal bij wanneer nodig en kaatste in één tijd wanneer dat kon. In die zin vormt hij een perfect complementair duo met Lautaro Martínez, die over dezelfde kwaliteiten beschikt. Beide aanvallers vinden elkaar met de ogen dicht.

Niet versleten

Met in totaal 14 goals en 5 assists in 47 wedstrijden (over alle competities heen) bewijst Edin Dzeko dat hij nog lang niet versleten is. Het zijn eervolle stats voor een man van 37 jaar. Maar meer nog dan die cijfers is hij voor zijn team belangrijk door zijn ervaring, balvastheid en impact op het spel. Want niet enkel Martínez profiteert van zijn kunde, ook spelers als Nicolò Barella en Henrikh Mkhitaryan presteren merkelijk beter wanneer de Bosniër op het veld staat. Door hun infiltraties maken zij mee het verschil.

Romelu Lukaku moet het met lede ogen aanzien vanaf de bank en beseft net zo goed dat de complementariteit van het huidige basiselftal zijn coach Simoni Inzaghi niet snel van gedacht zal doen veranderen. Hoe goed zijn invalbeurten de laatste weken ook zijn -ook tegen AC Milan trouwens. Hij moet wachten op zijn grote moment, wie weet al in de terugwedstrijd van de halve finales tegen de Rossoneri. Want als we één ding geleerd hebben na die heenwedstrijd is het wel dat de ploeg van coach Stefano Pioli achterin enorm veel ruimte laat, zeker wanneer er defensief moet omgeschakeld worden. Net een onderdeel van het voetbalspel waarin de aanvalsleider van de Rode Duivels gespecialiseerd is.

Het programma voor de terugwedstrijden in de halve finales van de UEFA Champions League op Pickx+ Sports:

Dinsdag 16 mei

Woensdag 17 mei

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook: 
- Luis Figo voorspelt: "Hij maakt het verschil in AC Milan-Inter"
Waarom Julián Álvarez eigenlijk meer een superstarter dan een supersub is voor Man City
- België al zeker van een Champions League-winnaar in 2023
- De vista van Kevin De Bruyne was al ongeëvenaard, zijn schotprecisie wordt dat stilaan ook

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top