Jean-Michel Aulas, de man die Lyon naar succes leidde

Sport |

Na 36 jaar aan het roer van Olympique Lyonnais is Jean-Michel Aulas door de nieuwe meerderheidsaandeelhouder van de club, John Textor, gevraagd een stap opzij te zetten. Pickx blikt terug op de prestaties van de toekomstige ex-voorzitter van Les Gones.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Van 2002 tot 2008 verpletterde Lyon de tegenstand in de Ligue 1 met zeven opeenvolgende titels, een record in het Franse kampioenschap. Het begon allemaal toen Jean-Michel Aulas in 1987 de teugels van de club overnam. De jonge industrieel zorgde er door zijn keuzes al twee jaar na zijn komst voor dat de club terugkeerde naar de Ligue 1. In het midden van de jaren negentig begon Lyon een hoofdrol te spelen en werden de gelederen geleidelijk versterkt.

In 1999 werd Sonny Anderson toegevoegd aan een reeds competitieve ploeg die het kampioenschap zou domineren. Ook op het Europese toneel schitterde l’OL dankzij Coupet, Juninho, Govou en Réveillère. Het plafond van de club zou de halve finale van de Champions League zijn. De finale bleef een onvoltooide droom.

Het trainingscentrum

Tegenwoordig wordt het trainingscentrum van Lyon vaak genoemd als een van de drie beste van het continent, samen met dat van Real Madrid en FC Barcelona. Aulas heeft hier een groot aandeel in. De filosofie maakt het verschil, zoals Faouzi Djedou-Benabid, recruiter van Niort en coauteur van ‘Pourquoi le foot français va dans le mur?’, al eerder aangaf.

Voor hem onderscheidt de club zich in Frankrijk door de voorkeur te geven aan technische opleiding boven resultaten. Er is een Lyon-touch, een beetje zoals die van de Catalanen. “De trainers van Lyon deinzen er niet voor terug om de verdedigers op het middenveld te laten spelen, zodat ze hun voeten beter leren gebruiken. Er zijn enkele grote namen doorgekomen: Giuly, Govou, Ben Arfa, Rémy, Lacazette, Fekir, Martial, Umtiti, Tolisso en natuurlijk het grootste succes van de club: de Ballon d'Or-winnaar Karim Benzema.”

Transfers

Jean-Michel Aulas heeft de geschiedenis van de club ook getekend dankzij de transfers die hij heeft gerealiseerd, waarbij hij vaak de portefeuille wijd opentrok. We hebben het al gehad over Sonny Anderson, die voor ongeveer 18 miljoen euro van Barcelona kwam; een bom geld in 1999. Tien jaar later werd Lisandro Lopez aangetrokken voor 24 miljoen en Yoann Gourcuff voor 22 miljoen.

En ook in omgekeerd richting hebben transfers de clubkas gespijsd. Paqueta en zijn 61 miljoen euro, Ndombele voor 60, Lacazette voor 53, Essien voor 39 of Benzema voor 35. Dankzij deze transfers en sponsors ging de club in 2007 ook naar de beurs.

Het OL-park

De club mag zijn mooiste wapenfeiten dan wel in het Stade de Gerland gekend hebben, de bouw van het Parc OL blijft een van Jean-Michel Aulas’ mooiste verwezenlijkingen. Het project werd geboren uit de noodzaak om OL aantrekkelijker te maken. Ondanks vele obstakels heeft de voorzitter de verrijzenis van de spiksplinternieuwe voetbaltempel, die in 2012 vorm begon te krijgen, tot een goed einde kunnen brengen.

Het stadion, dat in 2016 werd ingehuldigd, heeft een prijskaartje van meer dan 400 miljoen euro. Het ultramoderne bouwwerk biedt plaats aan meer dan 59.000 toeschouwers. Het omvat een bedrijvenpark, medische en fitnesscentra, hotels en restaurants en er kunnen ook concerten georganiseerd worden.

Het vrouwenteam

Hoe kunnen we tot slot het vrouwenteam van de club vergeten? In 2004 besloot Aulas een vrouwenteam op te richten, ondanks de weerstand van de raad van bestuur van de club. Hij investeerde veel geld, trok kwaliteitsspelers aan en bood hen professionele contracten aan, wat in die tijd zeldzaam of zelfs ongezien was. Dit alles met een kwaliteitsinfrastructuur.

En het loonde, want vandaag is het team een van de beste ter wereld. Veel internationale spelers komen in de loop van hun carrière in aanraking met de club en de resultaten zijn uitstekend. Sinds 2004 hebben de Lyonnais 15 Franse kampioenstitels verzameld, waarvan 14 op rij, en sinds 2011 8 Champions Leagues. In de Franse eerste klasse is de ploeg al bijna 4 jaar ongeslagen: 87 competitiewedstrijden zonder nederlaag! En ook in de komst van de professionele vrouwencompetitie in 2024 had Aulas een hand.

Meer lezen:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top