De Franse wereldster die na één jaar FC Barcelona via de achterdeur verliet

Sport | FC Barcelona heeft een zeer rijke geschiedenis en de Catalaanse club heeft enorm veel grote spelers de revue zien passeren. De ene maakte al wat meer indruk dan de andere. Zo was er onder meer de toch wel 'vergeten passage' van niemand minder dan Laurent Blanc.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Laurent Blanc speelde in zijn eerste jaren als profvoetballer voor Montpellier, Napoli, Nîmes, Saint-Etienne en Auxerre. In 1996 maakte de toen 30-jarige centrale verdediger de overstap naar FC Barcelona. Hij speelde er slechts één seizoen. De Fransman kwam er aan 38 matchen en in die jaargang won hij de Spaanse beker en supercup, net als de Europese supercup. Na amper één jaar trok hij er de deur achter zich dicht en ging hij voor Olympique Marseille in Frankrijk voetballen. Waarom?

Vertrek van Cruijff

Het was toenmalig Barça-coach Johan Cruijff die Blanc - omwille van zijn technisch vermogen en sterke uitvoetballende kwaliteiten -  naar Camp Nou haalde, maar die werd vijf dagen nadat Blanc tekende ontslagen in Barcelona. De centrale verdediger speelde weliswaar vaak onder diens opvolger Bobby Robson, maar toch waren zijn prestaties niet van die mate dat beide partijen heel gelukkig waren met elkaar. Blanc was er gekomen voor de visie van Cruijff en na één jaar pakte hij zijn koffers en vertrok uit Barcelona.

Blanc wist immers dat Robson na dat ene seizoen zou vervangen worden door Louis van Gaal - de een compleet andere visie had dan Cruijff - en die zag het niet heel erg zitten met de Franse international. FC Barcelona-voorzitter Nunez wilde het contract van Blanc desondanks openbreken, maar een jaar voor het WK in Frankrijk had Blanc geen zin om veel risico te nemen inzake een basisplaats. Blanc was wel geliefd in de kleedkamer. “Hij kon met iedereen goed overweg en werd gerespecteerd door een kleedkamer met sterke persoonlijkheden, zoals Hristo Stoitchkov", zei voormalig middenvelder Guillermo Amor in de Spaanse media.

Goede keuze

Blanc tekende uiteindelijk bij Marseille. "Barça is een enorm grote club en als er één in Frankrijk het potentieel heeft om er op een dag mee vergeleken te worden, dan is het OM”, zei hij bij zijn persvoorstelling. Blanc speelde 2 jaar voor Marseille, waar hij uiteindelijk geen prijs wist te winnen. Nadien verdedigde hij nog de kleuren van Internazionale en Manchester United. Bij die laatste club sloot hij zijn carrière af op 37-jarige leeftijd.

Blanc was ook 97 keer Frans international. Hij maakte toch de goede keuze om FC Barcelona na één jaar te verlaten, want door zijn statuut van basispion bij Marseille kon hij in 1998 deelnemen aan het WK in eigen land. Les Bleus werden toen wereldkampioen en twee jaar later mocht hij afscheid nemen als international met ook een Europees kampioenschap achter zijn naam.

Lees ook: 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top