Mandela Keita bewijst zijn waarde voor Antwerp

Sport |

De eerste speeldag van de Champions Play-offs en Europe Play-offs zitten erop, tijd voor een eerste verdict. Pickx Sports kiest de man, het doelpunt en het cijfer van deze openingsspeeldag in de nacompetitie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Man van de speeldag: Mandela Keita

Velen fronsten hun wenkbrauwen toen het ambitieuze Antwerp tijdens de voorbije wintermercato de komst van Mandela Keita aankondigde. Een jonge middenvelder die bij OHL meer op de bank zat dan hem lief was, wat zou die immers bij een uitgesproken titelkandidaat kunnen bijbrengen? Maar Antwerp keek dieper en wist dat Keita deze zomer afgeremd werd door een blessure, en vooral: dat er veel potentieel aanwezig was.

Dat bewijst de Belgische belofte-international nu ook. Hij veroverde een basisstek bij The Great Old en in de openingswedstrijd van de Champions Play-offs tegen Union St-Gilles ontpopte hij zich tot matchwinnaar. Keita heeft door zijn enorme volume en fysieke présence het ideale profiel van een box-to-box middenvelder. Dat demonstreerde hij tegen Union door het middenveld te domineren en Teddy Teuma tot een figurantenrol te beperken. Offensief deed hij evenzeer van zich spreken als auteur van het tweede, verlossende doelpunt. Een krachtinspanning van 30 meter, waarbij hij de bal veroverde, de één-twee aanging en vervolgens op doel afstormde en Butez kansloos te laten.

Enige probleem voor Antwerp: Keita werd slechts gehuurd van OH Leuven en er kleeft een transferprijs van 10 miljoen euro aan hem vast. Te veel, gaf Sven Jaecques, CEO van Antwerp, al te kennen. En dus zou de 20-jarige middenvelder deze zomer zomaar eens kunnen terugkeren naar Leuven.

Doelpunt van de speeldag: Mathias Fixelles

Mathias Fixelles lukte dit seizoen nog maar twee doelpunten voor Westerlo, maar hij heeft duidelijk zin in de play-offs. Op de eerste speeldag tegen Gent miste hij zijn start niet in de Ghelamco Arena. Net voor het halfuur opende hij de score met een heerlijke treffer vanop 25 meter. De middenvelder kreeg de bal rond de middencirkel in zijn bezit en profiteerde van de geboden ruimte om enkele meters op te rukken. Om vervolgens verwoestend uit te halen en Gent-doelman Paul Nardi verbouwereerd achter te laten. Veel leverde het de Kemphanen echter niet op, want de Buffalo’s zouden na de pauze de situatie nog rechttrekken en uiteindelijk winnen met 3-1.


Cijfer van de speeldag: 11

Neen, niet het aantal spelers dat een coach mag opstellen, maar wel de kloof die er nu gaapt tussen Genk, leider in de Champions Play-offs, en Club Brugge, vierde in het klassement. Voor de titelverdediger uit Brugge zit de race naar een nieuwe landskroon er nu dus echt wel op. Die stille hoop op een onwaarschijnlijke remonte leefde wel degelijk bij blauw-zwart, zeker na de knalprestatie op de slotspeeldag van de reguliere competitie tegen Eupen. Maar na één speeldag in de play-offs mag die ambitie alweer de kast in. Club opende nochtans sterk op het veld van Genk, bekroond met een prachtige goal van Vanaken, maar nadien namen de Limburgers het commando over. Met een verdiende 3-1 zege tegen Club tonen de troepen van Wouter Vrancken dat ze klaar zijn om vol voor de titel te gaan.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top