Na zijn Franse colère: is Gift Orban het probleemkind van AA Gent geworden?

Sport |

Gift Orban scoorde tegen Westerlo zijn vijftiende treffer van het seizoen, maar wel als invaller. En dat zinde de Nigeriaan niet. Na het laatste fluitsignaal trok hij meteen naar de kleedkamer, in plaats van samen met zijn ploegmaats het publiek te bedanken. Is de spits een probleem in wording?

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Gift Orban blijkt Lamkel Zé-trekken te vertonen”, verwezen ze in de recentste aflevering van ‘Sjotcast’, de voetbalpodcast van Het Nieuwsblad, naar het enfant terrible dat onder meer bij Antwerp en KV Kortrijk speelde. “Met Orban gaan ze bij AA Gent nog werk hebben.”

Orban moest afgelopen vrijdag tegen Westerlo op de bank starten en was daar niet bepaald tevreden mee. Nochtans had hij de bevrijdende 3-1 gescoord, zijn vijftiende treffer al van het seizoen.

Hij liet zijn frustratie nadrukkelijk blijken door meteen na het laatste fluitsignaal naar de kleedkamers te trekken, terwijl zijn ploegmaats de fans bedankten. “Ik heb niets misdaan”, sprak Orban in Het Laatste Nieuws. “Eerlijk? Ik vind niet dat ik het verdien om op de bank te zitten. Ik ben een speler die moet groeien in een wedstrijd, van bij de start. Dán ben ik op mijn best.”

Dilemma

Coach Hein Vanhaezebrouck staat aan het einde van het seizoen dan ook voor een dilemma: Gent heeft drie spitsen, waarvan er twee fit zijn en een derde dringend speelminuten nodig heeft na zijn terugkeer van een blessure. Orban was vrijdag het kind van de rekening, Tarik Tissoudali werd ingebracht om Hugo Cuypers te ondersteunen in de aanvalslinie.

De keuze van Vanhaezebrouck is nochtans begrijpelijk: Tissoudali zit volgend seizoen waarschijnlijk nog bij de selectie, terwijl Orban binnenkort wellicht de opstap maakt naar een betere competitie. Logischerwijs ontfermt de coach zich meer over Tissoudali dan over een spits die al even niet meer scoorde en deze zomer wellicht andere oorden opzoekt.

Einzelgänger

Volgens analist Wim De Coninck is AA Gent Orban beter kwijt dan rijk. “Ik had al gauw het gevoel dat de Buffalo’s maar beter snel winst kunnen maken op de transfer van Orban”, aldus De Coninck in Het Nieuwsblad. “Het is een échte spits: een einzelgänger die misschien beter een individuele sport had gekozen. Het verschil met teamplayer pur sang Hugo Cuypers kan niet groter zijn.”

“Als Gift stelt dat hij het niet verdient om op de bank te zitten, dan heeft hij 200 procent gelijk. Zijn statistieken liegen er niet om. Het is vooral zaak om hem daarin te coachen. Ik vrees evenwel dat je dan soms tegen een muur praat. Daarom is het wel goed dat Hein hem ook al eens op de bank heeft gezet, dat is misschien het enige signaal dat Gift begrijpt.”

Is deze Gift Orban stilaan meer een vloek dan een "cadeau"? Het wordt uitkijken naar de match op het veld van Standard, deze zaterdag om 20u45: zal de Nigeriaan zijn frustratie de baas kunnen als hij ook dan op de bank start?

Volg de Jupiler Pro League, met op zaterdag 6 mei vanaf 20u30 de topper tussen Standard en KAA Gent, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top