Belgische sporthelden: Luca Brecel bereikt het summum in de snookerwereld

Sport |

Een historische prestatie: de 28-jarige Luca Brecel werd maandag in het Crucible Theatre in Sheffield wereldkampioen snooker na een adembenemend duel met de nummer twee van de wereld Mark Selby. Pickx blikt terug op de Belgische triomf.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Naarmate de dagen verstreken, werd hij dé attractie van het wereldkampioenschap snooker. Luca Brecel, die nog nooit een wedstrijd had gewonnen in zijn zes WK-optredens, stootte door naar de finale, waarin hij de nummer twee van de wereld Mark Selby versloeg. Het was een echte aardverschuiving in de snookerwereld, die traditioneel wordt gedomineerd door de Britten. De Limburger werd de eerste speler van het Europese vasteland die de finale van het wereldkampioenschap bereikte en won.

"Ik was lazarus”

De snookertrots uit Dilsen-Stokkem heeft indruk gemaakt op dit WK. Na Ricky Walden te hebben uitgeschakeld in de eerste ronde, speelde de nummer 10 van de wereld tegen drievoudig wereldkampioen Mark Williams voordat hij zevenvoudig wereldkampioen en nummer 1 van de wereld Ronnie O'Sullivan over de knie legde. Met een 6-10 achterstand aan het begin van de derde sessie boog The Belgian Bullet de score helemaal om. Uiteindelijk stuurde hij de titelverdediger met 13 frames tegen 10 huiswaarts en stootte door naar de halve finale.

En dan te bedenken dat Brecel zich op onorthodoxe wijze had klaargestoomd voor de kwartfinale. “Ik heb gefeest en ben pas om 6 of 7 uur ’s ochtends in bed gekropen. Ik speelde FIFA met vrienden, heb gedronken en heb niet getraind”, vertelde hij aan de BBC. “Nadat ik Williams had verslagen, reed ik om 7 uur naar huis en ging ik ‘s nachts met vrienden uit tot 5 of 6 uur. Ik was helemaal lazarus. De volgende dag moest ik weer in de auto stappen voor de kwartfinale, dus het was een heel andere voorbereiding.”

Grootste comeback in de geschiedenis

Maar de comeback tegen O'Sullivan was nog niets vergeleken met zijn buitengewone comeback tegen de 20-jarige Si Jiahui uit China in de volgende ronde. Met een achterstand van 14-5 in de derde sessie zette Brecel een fenomenale remonte in. Bij de laatste sessie bedroeg de kloof nog maar 4 frames, toen het 14-10 stond. Hij zette zijn fantastische comeback op zaterdag voort en won uiteindelijk met 17-15, de grootste comeback in de geschiedenis van de Crucible. “Ik had nooit kunnen dromen van een overwinning na een 14-5 achterstand. Het is helemaal te gek”, riep de Limburger na afloop uit.

Brecel was in 2012 op 17-jarige leeftijd de jongste speler ooit op een WK snooker en stond nu in de finale tegen Mark Selby, die Mark Allen uit Ierland versloeg. “Ik ga genieten van deze finale, want ik zou hier niet moeten zijn”, zei Brecel voor aanvang van de finale. Hij speelde onbevangen, zonder druk en stond steeds aan de leiding. Met een voorsprong van 6-2, 9-8 en 15-10 na de eerste drie sessies maakte de Belg het karwei af in de vierde sessie. Met 18-15 kroonde hij zich tot wereldkampioen. De nummer twee van de wereld, The Belgian Bullet, heeft sportgeschiedenis geschreven, en wellicht niet voor het laatst.


Meer lezen:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top