Van de anonimiteit bij Everton naar WK-winnaar met Italië: "Hij was een vreemde vogel"

Premier League | Italië staat bekend voor zijn geweldige verdedigers die het in het verleden had. Ze konden spijkerhard zijn: bal of man, niemand passeerde hen. Eén van die meest gevreesde Italiaanse centrale verdedigers van de afgelopen 25 jaar was Marco Materazzi. Hij maakte echter ook een anonieme tussenstop bij Everton in de Premier League.

Door Pickx

Marco Materazzi is één van de meest gehate spelers bij zijn tegenstanders. De Italiaanse verdediger kende een mooie carrière en brak door bij Perugia. Daar was hij toen ploegmaat van de Belgen Bruno Versavel en Marc Emmers. Die eerste sprak bij Het Nieuwsblad over de gevreesde verdediger.

"Ik kan goed begrijpen dat Zidane het ooit met hem aan de stok kreeg. Bij Perugia was hij nog heel jong, maar ook toen al was hij compleet gek. Ik weet nog goed hoe hij, om zich op te laden, voor elke match zijn voetbalschoenen keihard tegen zijn voorhoofd sloeg. Tot de afdruk van zijn studs erin stonden."

Eenzaam in Everton

Op zijn 25ste versierde Materazzi een transfer naar Everton, dat 3 miljoen euro betaalde aan Perugia. Hij zou er één seizoen spelen en was een vaste waarde. In 31 wedstrijden was hij er goed voor 1 goal en 9 gele kaarten. Hij incasseerde ook 2 rode kaarten. De aanpassing aan Everton verliep moeizaam. De Italiaan voelde zich niet goed naast het veld en miste al gauw de warmbloedige Italianen.

Journalist Alan Meyers volgde Everton in die periode en hij sprak bij The Athletic over de periode van Materazzi bij de Toffees. "Hij was een vreemde vogel. Een aardige jongen, maar een beetje een eenzaat. Hij ging nooit echt met mensen om. Hij sprak een beetje Engels, maar was vrij stil en hield niet echt van geklets."

Materazzi sprak in zijn biografie 'The Life Of A Warrior' over die verhalen die de ronde deden over zijn statuut in de groep. "Het feit dat ik Italiaans was, hielp niet. Ik wil niet zeggen dat er sprake was van racisme, maar ik stond toch een beetje buiten de groep." Materazzi spendeerde in zijn biografie amper een halve pagina aan Everton. Een passage die hij duidelijk wenste te vergeten. Een voetnoot in zijn carrière.

Zidane

Na één seizoen keerde hij terug naar Perugia, dat 4 miljoen euro betaalde. Twee jaar later betaalde Internazionale 10 miljoen euro en hij zou 10 jaar voor de Italiaanse topclub spelen. Het werd zijn beste periode als voetballer, waarin hij vijf landstitels, vier bekers, vier Italiaanse supercups, één Champions League en één keer het WK voor clubs zou winnen. Hij had een speciale band met José Mourinho en de beelden dat hij na de Champions League-winst wenend in de armen van de Portugees viel, werden legendarisch. De altijd ‘stoere’ Materazzi toonde daar zijn ‘lieve’ kant.

In 2006 zorgde hij voor één van de meest twijfelachtige gebeurtenissen uit de geschiedenis van het voetbal. Hij beledigde de familie van Zinedine Zidane, die reageerde met een kopstoot. Italië werd wereldkampioen, maar Materazzi werd ‘vijand nummer 1’ in Frankrijk en bij veel voetballiefhebbers.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top